UNSA

Škrijelj i Korunovski potpisali Sporazum o univerzitetskoj saradnji

skrijelj Korunovski

Poseban naglasak Memoranduma je na povezivanju u područjima zaštite autorskih prava, izdavaštva i institucionalnog razvoja

Potpisivanjem Sporazuma i Memoranduma ozvaničena je saradnja Univerziteta u Sarajevu s Univerzitetom „Sv. Kliment Ohridski“ i izdavačkom kućom John Wiley & Sons.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i rektor Univerziteta „Sv. Kliment Ohridski“ u Bitolju Sašo Korunovski, potpisali su danas Sporazum o akademskoj saradnji s ciljem promoviranja akademske, obrazovne i kulturne saradnje između dviju institucija.

Predviđeno je da se saradnja provodi kroz umrežavanje i obostranu razmjenu nastavnika, istraživača, studenata i drugog osoblja radi predavanja, posjeta i razmjene iskustava, zajedničko učešće i prijavljivanje za fondove namijenjene obrazovnim, istraživačkim i umjetničkim aktivnostima.

Sporazum predviđa zajedničke aktivnosti iz oblasti obrazovanja, obuke i/ili istraživanja i zajedničko organiziranje konferencija, simpozija, kongresa, seminara, kurseva, ljetnih škola i radionica; razmjenu stručne literature, udžbenika i drugih univerzitetskih publikacija.

Također je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj s direktorom Edukacijskih servisa izdavačke kuće John Wiley & Sons, Iainom Gibsonom potpisao Memorandum o razumijevanju, kao zajednički cilj saradnje predviđa jačanje uloge sporazumnih strana kroz povećanje znanja i učinkovitosti te njihovog djelovanja kao nosilaca promjena i dijaloga.

Poseban naglasak Memoranduma je na povezivanju u područjima zaštite autorskih prava, izdavaštva i institucionalnog razvoja.

Kao polazište strateškog partnerstva kao i osnova za izradu zajednički dogovorenog višegodišnjeg programa za politike upravljanja i dijaloga uzima se sljedeće: obrazovanje i provedba programa, razvoj zajedničkih nastavnih planova i programa, osnovnih i dopunskih materijala, kao i programi prilagođeni nastavi u učionicama i online studijima.

Univerzitet u Sarajevu izražava izuzetno zadovoljstvo zbog ostvarivanja saradnji koje će biti višestruko korisne i otvoriti nove prilike za unapređenje obrazovanja i istraživanja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.