74. godišnjica

U Širokom Brijegu obilježen Dan sjećanja na pobijene franjevce

siroki fratri

Današnjem obilježavanju obljetnice stradanja nazočili su dužnosnici HNS-a BiH i HDZ-a BiH, stranačka izaslanstva te predstavnici gradskih i županijskih vlasti

U Širokom Brijegu u četvrtak je obilježena 74. godišnjica ubojstva 66 fratara koja su krajem Drugog svjetskog rata i poraću počinili tadašnji pripadnici jugokomunističkih vojnih snaga.

Molitvu pred ratnim skloništem i spomenikom poginulim franjevcima iz širokobriješkog samostana vodio je širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić.

Nakon molitve vođena je i procesija do grobnice u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj su pokopana 24 franjevca.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Miljenko Šteko, koji je predvodio misno slavlje, podsjetio je na žrtvu franjevaca koja, kako je naveo, ne smije biti zaboravljena.

Naveo je i da je pokrenut proces koji bi trebao razmatrati proglašenje pobijenih fratara blaženima. U propovijedi se osvrnuo i na druge mučenike iz povijesti Crkve.

Današnjem obilježavanju obljetnice stradanja nazočili su dužnosnici HNS-a BiH i HDZ-a BiH, stranačka izaslanstva te predstavnici gradskih i županijskih vlasti.

Od 2012. godine 7. veljače se u Širokom Brijegu obilježava kao Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, u znak sjećanja na franjevce i Hrvate ubijene u Drugom svjetskom ratu i poraću, dok je taj dan Županija zapadnohercegovačka proglasila Danom sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja.