ilidža

Skup NiP-a, Muzur posebnu poruku poslao onima koji prijete da će nekoga „udušiti“

nip

Nosilac liste Naroda i Pravde za Parlament BiH Denis Zvizdić poručio je biračima da 2. oktobra ne izlaze samo na izbore već izlaze na referendum

Centralni predizborni skupovi Naroda i Pravde za nedjelju održani su u Novom Sarajevu i na Ilidži. Predstavljanje kandidata i programa Naroda i Pravde prisutnim građanima i javnosti i obraćanje kandidata i rukovodstva Naroda i Pravde, ključni su dijelovi oba skupa.

Prisutnima su se u Novom Sarajevu u Centru za djecu i omladinu obratili kandidati Naroda i Pravde za Skupštinu KS Elvedin Okerić, Haris Šehović, Zijo Ćatić i Mersiha Mehmedagić, aktuelni ministri Naroda i Pravde u Vladi KS Samir Avdić i Omer Osmanović, te kandidati za Parlamentarnu skupštinu BiH Elvedina Vugić i Denis Zvizdić.

„Pred nama je trajna obaveza da mijenjamo političku zbilju, gradimo novu političku kulturu i novu paradigmu vođenja procesa i obnašanja javnih funkcija. Naš program nisu sitne kalkulacije, niti davanje lažnih nada i obećanja. Naš program je izlazak iz zone komfora i neprincipijelnih kritika i upuštanje u borbu za očuvanje i zaštitu ove zemlje i jačanje njenih institucija. To jeste teži put, ali ispravan. Lakši put, po svaku cijenu, nikada nije bio naš izbor“, poručeno je sa skupa u Novom Sarajevu.

Skup na Ilidži održan je na otvorenom u Hrasnici. Prisutnima su se obratili kandidati za Skupštinu KS Elvis Vreto, Arijana Memić i Elvedin Okerić, kandidati za Parlament FBiH Adnan Delić, Ajla Pepić-Milišić i Dino Hadžić te kandidati za Parlament BiH Nermina Memić, Sejdić Ahmet i Denis Zvizdić. Prisutnima se na oba skupa obratio i predsjednik Elmedin Konaković dok je na Ilidži govorio i načelnik Nermin Muzur.

Muzur je na početku svog govora pobrojao osnovne stvari koje su urađene u protekle dvije godine na Ilidži koja doživljava preporod u protekle dvije godine. Kao poseban uspjeh istakao je vraćanje više od 250 dunuma zemlje u Hrasnici koja je ranije, na kriminalan način, privatizirana i oteta od građana. Ova zemlja konačno je prije desetak dana, zahvaljujući aktuelnoj vlasti na Ilidži i u Kantonu Sarajevo, vraćena Općini Ilidža i stanovnicima Hrasnice.

„Sa ovog mjesta selamim i pozdravljam i vas i one koje su nam prije nekog vremena poručivali da se prebrojimo, evo nas ovdje u Hrasnici, iako je hladno i kasno i skup organizira mjesni odbor u Hrasnici, nas ima više nego na svim njihovim skupovima na Ilidži. Nemojte nas izazivati, nemojte nas provocirati, posebno nemojte nam prijetiti, kad god to radite uvijek vas nagrdimo, uvijek budemo bolji makar tri puta nego ranije“, kazao je Muzur.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković poručio je da je Narod i Pravda krenula u svoju prvu kampanju uz poruku da kreću iz općine koja je najneuređenija, najkorumpiranija, a posebno bahat odnos ima prema građanima.

„U jako kratkom periodu pokazali smo da je moguće drukčije. Mi taj primjer navodimo gdje god dođemo, jer ljudi počinju vjerovati da je promjena moguća jer kad je srušen na Ilidži jedan takav naopak sistem moguće je svugdje“, kazao je Konaković uz poruku da je Narod i Pravda ponudila konkretan rezultat, rad, mjerljive efekte, projekte i vrlo precizne i jasne planove.

„Ponudili smo ono što u BiH nije ponudio niko, jednu armiju mladih ljudi. Mladi, pametni, obrazovani, sa jasnom porukom i vizijom. Naši rezultati su ono sa čime idemo među ljude, naši projekti su ono što najavljujemo. To su dva različita koncepta, dva različita svijeta. Prvi sije strahove, najavljuje konflikte, političke zaplete i traži povjerenje da nas zaštiti. A mi smo malo analizirali kako su nas štitili dosad – ovo je prva zemlja na svijetu po odlasku mladih, po korupciji, po smrtnosti u koroni smo treći u svijetu, a oni nam poručuju da je sigurno…“, dodao je Konaković.

Elvis Vreto, aktuelni zastupnik Naroda i Pravde u Skupštini KS, kazao je da je upravo Narod i Pravda na Ilidži pokazala šta ustvari znači nova politika. Ratni put na Igmanu, obnova Stojčevca, izgledna izgradnja tramvajske pruge ka Hrasnici samo su neke od konkretnih projekata koji su realizirani od trenutka kada je kandidat Naroda i Pravde Nermin Muzur izabran za načelnika Ilidže, kazao je Vreto.

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića, posebno se zahvalila svima onima koji porodici Memić godina pružaju podršku u borbi za istinu o ubistvu Dženana.

„Kada pogledan na protekle četiri godine, na rezultate koje imamo, koji su itekako mjerljivi, odlično znate šta je urađeno. Nas je dočekao nered a mi smo zasukali rukave i počeli da metemo. Ako nas pitate jesmo li sve uradili, reći ćemo da nismo, nije moguće u jednom mandatu završiti i popraviti ono što je kvareno decenijama. To nije moguće i treba biti iskren, kao što smo mi i bili od početka, i priznati to. Ono što je važno jeste da smo mi počeli u zdravstvu, izgradnji pruge, porodiljskim naknadama, a počeli smo i u onome što je najvažnije a to je da čistimo institucije od korupcije i nepotizma“, kazala je Arijana Memić.

Elvedin Okerić, nosilac liste Naroda i Pravde za Skupštinu KS kazao je da u 2022. pred građane dolaze svijetla obraza jer će biti teško naći porodicu koja nije osjetila benefite rada Skupštine KS i Vlade KS na čelu sa Narodom i Pravdom.

„Izmijenili smo 66 zakona kako bi politike NIP-a i partnera spustili do građana. Majkama porodiljama smo omogućili naknade od 1.000 KM, subvencije za vrtiće, besplatne udžbenike, naknade za porodice sa troje i više djece, vodili smo brigu o sportu ne samo u KS već u cijeloj BiH, o šehidskim porodicama, stavili smo fokus na djecu, mlade, na odgoj i obrazovanje…“, kazao je Okerić.

Adnan Delić, aktuelni ministar u Vladi KS i kandidat za Parlament FBiH u svom je obraćanju kazao da će se neke od mjera koje je poduzela Vlada KS vidjeti tek za četiri godine, a posebno u IT oblasti gdje je Vlada KS posebno posvetila pažnju studentima u ovoj oblasti.

„Nema privrednika niti poljoprivrednika koji nije osjetio benefite ove Vlade KS na najbolji mogući način. Svi ti rezultati nisu moji lični, to su rezultati Naroda i Pravde jer nam je ta stranka ukazala priliku da radimo bolje i drukčije iako mi tada nismo bili u stranci“, kazao je Delić.

Ahmet Sejdić, proslavljeni heroj odbrane Višegrada i Goražda, kazao je da je bio i ostao privržen državi Bosni i Hercegovini te da upravo kroz Narod i Pravdu vidi priliku za temeljite promjene u bosanskohercegovačkom društvu. Također, osvrnuo se i na optužnicu i sudski postupak koji je vođen protiv njega po optužbi za ratne zločine.

„Odmah po podizanju optužnice pozvao je mene i premijera BPK Goražde tadašnji premijer KS Elmedin Konaković. Tada je jasno rekao da će Kanton Sarajevo stati iza branilaca BiH i pomoći im da dokažu svoju nevinost. U drugom poluvremenu podignuta je optužnica i protiv Vikića, Pušine i drugih i opet smo sazvani od Konakovića i poslata je ista poruka. Ali ja želim reći da on nije branio nas, branio je historiju, branio je istinu, a nju i sad treba braniti“, kazao je Sejdić.

Nosilac liste Naroda i Pravde za Parlament BiH Denis Zvizdić poručio je biračima da 2. oktobra ne izlaze samo na izbore već izlaze na referendum.

„Znajte da je 2. oktobra referendum na kojem ćete birati ili evropsku, uspješnu, naprednu BiH u kojoj će normalno živjeti svaki čovjek, u kojoj ćete normalno vi živjeti sa svojom djecom i unučadima, ili birate ovo stanje tenzija, sukoba, blokada, nazatka“, kazao je Zvizdić uz poziv građanima da izaberu politike koje se bore i za zemlju i za građane a ne one koje bi građane zamijenili robotima.