Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Skupština BPK van snage stavila odluku o uspostavi poligona za NUS

skupstina bpk nova39

Tokom rasprave na sjednici Skupštine svi poslanici su bili jednoglasni u ocjeni da je napravljen propust usvajanjem odluke u augustu 2018. te da je potrebno obustaviti aktivnosti na predloženoj lokaciji koja nije nenaseljena kako se mislilo

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila odluku kojom se van snage stavlja Odluka o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava od 31. augusta 2018. godine.

U vrijeme zasjedanja Skupštine BPK Goražde, ispred zgrade kantonalnih institucija trajao je protest mještana četiri mjesne zajednice iz ruralnih područja koji su zahtijevali usvajanje odluke a time i obustavljanje svih aktivnosti na gradnji poligona na ovoj lokaciji, na planini Gušta.

Poručili su da bi uspostavljanje poligona prouzrokovalo nesagledive posljedice po mještane u ovom dijelu Goražda, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom. Njihovo nezadovoljstvo dodatno su povećala saznanja da bi se na toj lokaciji trebala uništavati eksplozivna sredstva iz cijele FBiH a ne samo , kako je bilo obećanje aktuelnih organa vlasti, ona iz goraždanske namjenske industrije.

– Ljudi i djeca iz Sarajeva se vraćaju da žive u toj netaknutoj prirodi. Nema ljepšeg mjesta za zdrav život na cijelom kantonu od Gušte i sad to treba sve uništiti – kazao je mještanin sela Guskovići, Enes Mićivoda.

Tokom rasprave na sjednici Skupštine svi poslanici su bili jednoglasni u ocjeni da je napravljen propust usvajanjem odluke u augustu 2018. te da je potrebno obustaviti aktivnosti na predloženoj lokaciji koja nije nenaseljena kako se mislilo.

– U elaboratu uređenja poligona koji je Ministarstvu privrede BPK Goražde prethodno dostavila Federalna uprava civilne zaštite, između ostalog, navedeno je da se u radijusu od 1.000 metara ne nalaze nikakvi stambeni ili pomoćni objekti kao ni visokonaponski dalekovodi te da u okolini šume nisu pronađeni izvori ni prirodna vrela, što je ostavilo dilemu. Najbliži stambeni objekat na ovoj lokaciji udaljen je samo 620 metara, a najudaljeniji oko 920 metara, što znači da se cijelo naselje nalazi u radijusu od 1000 metara. Takođe, u radijusu od samo nekoliko stotina metara nalazi se desetak izvorišta pitke vode koje koristi lokalno stanovništvo – kazao je, obrazlažući odluku o stavljanju van snage prethodne odluke, poslanik Nijaz Musić (SDA) koji ju je i predložio uime parlamentarne većine.

Vijest da je Skupština BPK odluku iz augusta 2018. stavila van snage učesnicima protesta saopćila je predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, što je obradovalo mještane.

– Mislim da je bilo krajnje vrijeme da se to više završi i da su poslanici morali definitivno da povuku spornu odluku jer sve što su do sada radili bilo je suprotno zakonu i pod sumnjivim okolnostima. Normalno da nam je drago i mi ćemo se uvijek boriti protiv nepravde. Hvala svim poslanicima i vladi koji su podržali naš stav – kazao je predsjednik Savjeta MZ Berič Samir Tabaković.

Odlukom o stavljanju van snage odluke o utvrđivanju javnog interesa za uspostavu poligona za uništavanje eksplozivnih sredstava, Ministarstvo za privredu BPK Goražde zaduženo je da u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima pokrene proceduru na iznalaženju druge lokacije za uništenje eksplozivnih sredstava.