Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u iznosu od 48.173.625 KM

Skupština Distrikta usvojila odluku o privremenom finansiranju

57.sjednica_Skupstine_brcko

Zastupnici su usvojili i Odluku o privremenom finansiranju odjela i institucija Brčko distrikta BiH za prva tri mjeseca 2020. godine u iznosu od 48.173.625 maraka

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u srijedu Zakon o budžetu uz zaključak koji obvezuje Vladu da do 31. januara sljedeće godine dostavi Skupštini dinamičke planove za donošenje strateških dokumenata i reformu javne uprave koji su predviđeni novim zakonom.

Dinamički planovi moraju sadržavati listu strateških dokumenata s rokovima i nositeljima aktivnosti, kao i radnjama koje se podrazumijevaju u procesu reforme javne uprave, priopćeno je iz Skupštine Distrikta.

Zastupnici su usvojili i Odluku o privremenom finansiranju odjela i institucija Brčko distrikta BiH za prva tri mjeseca 2020. godine u iznosu od 48.173.625 maraka.

Usvojena je i Odluka o povjeravanju izvanrednog održavanja/rekonstrukcije mosta na Savi, Brčko – Gunja, Javnom poduzeću “Ceste Brčko”.

– Studije će pokazati je li moguće da se na tom mostu u idućih osam do deset godina obavlja teretni promet. Za sve administrativne, pripremne i operativne procedure i gradnju objektivan rok je između dvije i tri godine – rekao je ravnatelj Cesta Brčko Miroslav Miškić.

Pojasnio je da je ranijom odlukom Skupštine iz neraspoređene neto dobiti poduzeća u 2018. godini za sanaciju mosta usmjereno 1,6 miliona maraka, ali da to neće biti dovoljno za potpunu realizaciju projekta.

Donesena je i Odluka o produženju mandata Ismetu Dedeiću, vršitelju dužnosti ravnatelja Zavoda za planiranje, projektiranje i razvitak Brčko distrikta BiH za dodatnih šest mjeseci.

Odlukom Skupštine izmijenjena je Odluka o imenovanju predsjedatelja i članova stalnih skupštinskih povjerenstava kojom je u Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava i Povjerenstvo za provedbu Kodeksa ponašanja zastupnika umjesto Ivana Krndelja imenovana Ljubica Ilić.

Zastupnici su po žurnom postupku usvojili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju. Dopunom Zakona o zdravstvenom osiguranju propisano je da za vrijeme dopusta s posla roditelji, posvojitelji ili skrbnici djeteta oboljelog od malignih bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja imaju pravo na naknadu plaće u iznosu od 100 posto od osnovice za naknadu, navodi se u priopćenju.