Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjetodavno tijelo

Skupština građana BiH dala preporuke za ustavnu i izbornu reformu

skupstina-gradjana

Jednoglasno ili velikom većinom glasova usvojen je izvještaj Skupštine građana BiH, koji se sastoji od 17 preporuka

Prva Skupština građana BiH, savjetodavno tijelo sačinjeno od 57 građana koji predstavljaju demografske grupe u zemlji, završilo je svoje vijećanje u nedelju 27. februara, na kojem su donijeli svoje preporuke za otklanjanje diskriminacije u političkom i izbornom sistemu BiH.

Tokom dva vikenda intezivnih diskusija koje su održane u februaru, u dva različita grada u BiH (Sarajevo i Teslić), nasumično odabrani članovi bh. društva, imali su priliku da se upoznaju se ovim temama, razgovaraju s drugima koji imaju različite stavove i rade na pronalaženju zajedničkog rješenja. Diskusija je bila inkluzivna, a koordinirali su je neovisni fasilitatori kao i stručnjaci u oblasti ljudskih prava, izbornog zakonodavstva i ustavnog prava. Određeni broj zainteresovanih strana, uključujući predstavnike bh. političkih stranaka, pozvani su da predstave različite perspektive kako bi građanima omogućili da razumiju pitanja prije nego što daju preporuke.

Nakon svih ulaznih informacija, članovi su vodili dubinske rasprave o pitanjima konstitutivnosti, etničke pripadnosti i kako se sve to odnosi na funkcionisanje institucija. Građani su se saglasili da postoje tri teme vezane za nužne zakonske izmjene: Predsjedništvo BiH, Dom naroda kao i borba protiv korupcije i prevara u izbornom procesu.

Neovisni fasilitatori, koji imaju iskustva s radom ovakvih skupština građana diljem Evrope, bili su veoma impresionirani članovima Skupštine iz BiH. Prema riječima stručne fasilitatorice Christiane Amici-Raboud “Učesnici su utjelovili duh Skupštine građana – otvorenost, pravičnost, jednakost glasa, učinkovitost, poštovanje i kolegijalnost. Njihov nivo angažmana i predanosti kao i njihov proaktivan i konstruktivan pristup bio je jednostavno izvanredan, što je još jednom pokazalo šta se može postići ako se ljudima koji se ne bave politikom da vrijeme i prostor da razmotre važna pitanja.”

Jednoglasno ili velikom većinom glasova usvojen je izvještaj Skupštine građana BiH, koji se sastoji od 17 preporuka. U narednim danima, oni će biti finalizirani i javno predstavljeni sljedeće sedmice političkim institucijama BiH i široj javnosti.

Ovaj proces je pokrenula i u cijelosti podržala Evropska unija, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Misije OSCE-a u BiH. Snažno potičemo Parlament BiH da integriše preporuke Skupštine građana u svoja razmatranja.