Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hitna sjednica

Skupština KS dala saglasnost za nabavku 200.000 doza vakcina Sputnik V

Rizik predstavlja činjenica da je za ugovor nadležan sud koji nije u BiH, te da neće biti izdate bankovne garancije

Skupština Kantona Sarajevo u petak je na hitnoj sjednici jednoglasno dala saglasnost za kupovinu 200.000 doza ruskih vakcina Sputnik V protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kantonalni premijer Edin Forto obratio se zastupnicima prije glasanja i iznio dileme u vezi nabavke, poput načina plaćanja i datuma isporuke vakcina.

Rizik predstavlja činjenica da je za ugovor nadležan sud koji nije u BiH, te da neće biti izdate bankovne garancije. Ipak, dogovoreno je avansno plaćanje 50 posto iznosa za svaku pojedinačnu isporuku, a ne za ukupno poručenu količinu, čime se smanjuje rizik u nabavci i plaćanju.

Tokom sjednice iznijete su dileme zbog činjenice da ruska vakcina nije odobrena u Evropskoj uniji, što bi građanima moglo stvarati problem prilikom putovanja.

Ugovor sa Ruskim fondom za strane invasticije je sada spreman za potpis, a Fond je jedini direktni pregovarač i jedini ovlašten za potpisivanje ovakvih ugovora.

Prva isporuka ovih vakcina očekuje se u junu, tačnije od 20.000 do 30.000 doza, a vakcina će koštati 9,95 eura. Bosnalijek, koji će biti uvoznik, uzeće samo minimalne zakonske marže.

Vlada KS i federalna Vlada u aprilu su postigli dogovor o nabavci 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo. U pitanju je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz COVAX i EU mehanizma.