online sjednica

Skupština KS o Nacrtu zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja

skupstina-maske-740×389

Bit će razmatrani i izvještaji o radu Odbora za žalbe javnosti, te o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom za 2020. godinu

Nacrt zakona o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja u organima javnog sektora u Kantonu Sarajevo bit će razmatran danas na online sjednici Skupštine KS.

Tim zakonom se sprečava rad pod rukovodstvom bliskog srodnika i drugi slučajevi sukoba interesa utvrđenih tim te se zabranjuje nepotizam i stranačko zapošljavanje u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim subjektima čiji je osnivač Kanton Sarajevo.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o podršci povratnicima u Srebrenicu, koji se odnose na sve osobe prijavljene na području općine Srebrenica. Nacrt, između ostalog, predviđa formiranje ureda za podršku u Srebrenici, pravo na besplatno višeškolsko, odnosno dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje, besplatan smještaj u studentskom domu, pravo na besplatnu pravnu pomoć i, pravo na besplatno zdravstvo, stimulaciju privrede te smanjene troškove najma poslovnog prostora i drugo.

Uredu za podršku Srebrenici, čije će sjedište biti na području općine Srebrenica, planiran je godišnji minimalni iznos od 250.000 KM.

Vlada KS će ovim zakonom izdvojiti i posebna sredstva za dokumentovanje i istraživanje genocida i posljedica, s posebnim osvrtom na Srebrenicu.

Roditelji ili staratelji prijavljeni u Srebrenici koji imaju troje ili više maloljetne djece imaju pravo na mjesečnu naknadu po djetetu u visini od 15 posto od prosječne neto plate na području Federacije BiH. ​​​​​​​Porodilje će imati pravo na jednokratnu naknadu u visini od dvije prosječne plate na području FBiH.

Na dnevnom redu je Prijedlog odluka o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada sa finansijskim planom Fonda Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca, poginulih civila, žrtava rata ‘Ikre’ za 2021. godinu.

Bit će razmatrani i izvještaji o radu Odbora za žalbe javnosti, te o stanju u oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom za 2020. godinu.

Tematska sjednica Skupštine KS posvećena sigurnosnoj situaciji bit će održana 28. aprila.