Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština KS: Poboljšanja u oblasti socijalne zaštite

BiH

skupstina-ks123333

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas su usvojili izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom, koje je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović okarakterizirala kao veliko poboljšanje u toj oblasti.

Većina zastupnika je pohvalila izmjene zakona, ističući da ne postoji niti jedan razlog da se taj prijedlog ne usvoji. Posebno su pohvalili ponuđena rješenja u vezi s primanjem porodilja.

Dautbegović je također istakla da je potreba za izmjenom tog zakona proistekla zbog nužnosti harmoniziranja kantonalnog i federalnog zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku kao i sa Zakonom o radu.

Naglasila je da će od sada Ministarstvo plaćati izdavanje ličnih dokumenata osobama koje su smještene u ustanove socijalne zaštite, ukoliko one nisu u mogućnosti da to urade zbog lošeg socijalnog statusa.

Također, dodala je da će se osobama koje su smještene u ustanove socijalne zaštite regulirati zdravstvena zaštita, ukoliko se ona ne ostvaruje po drugom osnovu.

– Kada su u pitanju osobe s invaliditetom, ovim prijedlogom zakona se utvrđuje mogućnost ostvarivanja prava na ortopedska, tiflotehnička i druga pomagala ukoliko ta prava ne mogu ostvariti prema propisima zdravstvenog osiguranja – pojasnila je.

Dautbegović je dodala da se uvjeti za ostvarivanje prava za jednokratnu i izuzetnu novčanu pomoć proširuju u odnosu na federalni zakon te da tu ocjenu vrši tim kantonalnog centra za socijalni rad.

– Kada govorimo o oblasti zaštite porodice s djecom, poboljšanja se odnose na to da pravo na dodatak za djecu ne zahtijeva bh. državljanstvo oba roditelja, već samo jednog te da su uvećani dječiji dodatak proširuje na djecu s najmanje 90 posto utvrđenog invaliditeta – pojasnila je.

Govoreći o poboljšanju statusa porodilja, ministrica je naglasila da će porodilje koje su u radnom odnosu na određeno vrijeme ostvarivati pravo na naknadu u punom iznosu ukoliko je taj rad kontinuiran.

– To je oko 360 KM, jer iznos ne može biti manji od najniže plaće utvrđene Općim kolektivnim ugovorom u FBiH – istakla je.

Novo pravo, dodala je, odnosi se na zaposlene porodilje koje rade pola radnog vremena, što znači da će imati pravo na novčanu naknadu za pola radnog vremena, a to je 180 KM.

– Bitno je naglasiti da na iznos navedenih naknada ministarstvo plaća sve prateće doprinose, tako da ukupan iznos naknade se kreće od 623,43 do 682,80 KM – kazala je.

Naglasila je da se uvodi i elektronska evidencija svih korisnika po Zakonu o socijalnoj zaštiti, te da će podaci biti praćeni i uvezani s informacionim sistemima općinskih službi i ustanovama socijalne zaštite.

– Djeca bez roditeljskog staranja do sada su mogla biti smještena u institucije do 18. godine, a novim izmjenom zakonom starosna granica se pomjera na 27 godina pod uslovom da se redovno školuju – kazala je ministrica te dodala da se na ovaj način produžava javna briga za djecu bez roditeljskog staranja.

Dodala je da Disciplinski centar za maloljetnu delinkvenciju mijenja naziv u Odgojni centar te da će sudska mjera upućivanja u centar biti 30, a ne 20 dana kako je do sada bio slučaj.

Govoreći o Terapijskoj zajednici – Kampus, ministrica je naglasila da će se izvršiti reorganizacija te ustanove uvođenjem nove organizacione jedinice u kojoj će se izvršavati odgojna mjera upućivanja u ustanovu za liječenje i osposobljavanje, što predstavlja zakonsku mjeru sigurnosti, a sve radi borbe protiv maloljetničkog prestupništva.