Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uvid u sektor proizvodnje u BiH i poređenje sa susjednim zemljama

radnici zeljezara

Na kraju mjeseca jula 2016. godine, bosanskohercegovačka ekonomija brojala je 83.813 privatna društva s ograničenom odgovornošću i korporacije. U 2015. godini ta preduzeća su zajedno uspjela da upravljaju sa gotovo 53 milijarde € imovine, ostvarila gotovo 29 milijardi eura prihoda te više od 1,1 milijardi eura dobiti. Prosječni povrat na kapital (ROE) iznosio je 4,8%.

S obzirom na broj preduzeća u svakom privrednom sektor u BiH, sektor proizvodnje je drugi najvažniji sektor, odmah iza trgovine sa 11% preduzeća. Proizvodni sektor upravlja sa 19% svih sredstava, stvara 23% ukupnih prihoda i 27% ukupne dobiti privrede BiH u 2015. godini, dok je zaposleno 23% radne snage.

Glavne karakteristike proizvodnog sektora u BiH

Proizvodni sektor u BiH je brojao 9.050 aktivnih preduzeća početkom jula 2016. godine. Od tog broja, 401 (4,4%) preduzeće je organizovano kao korporacija, a druga kao privatna društva s ograničenom odgovornošću. Prema veličini, 588 preduzaća (6,5%) su velika ili srednja, a ostatak su male jedinice. Više od polovine preduzeća (58%) posluje više od 10 godina, 80% najmanje pet godina.

Najveći proizvodni podsektori odnose se na drvo i proizvode od drveta, osim namještaja (18%), prehrambenih proizvoda (17%), gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (11%), gumeni i proizvodi od plastike (6%), nemetalnih mineralnih proizvoda (5%), odjeće (4%), itd.
U 2015. godini, proizvodni sektor u BiH upravljao je sa 10,2 milijarde € imovine, generisao 6,7 milijardi € prihoda i 302.000.000 € profita. Kapital u iznosu od 4,2 milijarde € predstavlja oko 41% ukupne aktive. Broj zaposlenih u ovom sektoru u 2015. godini bio je veći od 116.000. Ukupna finansijska evaluacija preduzeća u proizvodnom sektoru u BiH je na nivou ekonomskog prosjeka.

1

Kada se govori o trendu, proizvodni sektor u BiH je u porastu u posljednje tri godine (2013-2015): godišnji rast aktive za 1%, rast kapitala za 1,2%, prihoda za 1,6%, dobiti za 0,5%, a zaposlenih za 1,1 %. Finansijska 2015. Godina je znatno bolja u odnosu na 2014. godinu.

Krajem mjeseca jula 2016. godine pregled negativnih događaja u sektoru proizvodnje u BiH pokazuje sljedeću sliku: dok je 198 preduzeća u stečajnom postupku (poravnanja, stečaja), mnogo veća zabrinutost odnosi se na veliki broj preduzeća sa blokiranim transakcijskim računima, tačnije 2.995 (33% svih preduzeća u ovom sektoru).

Poređenje sektora proizvodnje u BiH sa susjednim zemljama

Situacija u sektoru proizvodnje u BiH poređena je sa sitacijom u Sloveniji i Hrvatskoj.

Broj preduzeća

Kada se poredi udio sektora proizvodnje u ukupnoj ekonomiji svake zemlje, možemo zaključiti da je proizvodni sektor u BiH nešto važniji nego u Hrvatskoj i manje važan nego u Sloveniji.

2

Koeficijent obrta imovine

U pogledu utvrđivanja efikasnosti proizvodnog sektora, u svakoj zemlji smo provjerili koeficijent obrta imovine u 2015. godini. Efikasnost proizvodnog sektora u BiH je lošija nego u Sloveniji i Hrvatskoj.

3

Profitabilnost (ROE)

Ocjenjujući profitabilnost sektora proizvodnje u svakoj zemlji, provjerili smo povrat na kapital (ROE) u 2015 godini. ROE proizvodnog sektora BiH u 2015. godini bio je 7,3% , što je ispod prosječnog povrata na kapital u Sloveniji, a iznad prosjeka u Hrvatskoj.

4

Financijska moć

Ocjenjujući financijski rizik u sektoru proizvodnje, u svakoj zemlji smo provjerili pokazatelj financijskih obveza i ukupne imovine u 2015. Najveći prosjek je u sektoru proizvodnje u Sloveniji, što znači i najveći financijski rizik. Najmanje rizičan, u smislu financiranja, je sektor proizvodnje u BiH.

5
10 najvećih preduzeća u proizvodnom sektoru u BiH u pogledu prihoda

Ispod možete pronaći top 10 najvećih preduzeća u sektoru proizvodnje u BiH:

6

O autoru analize

Autor analize za potrebe portala Fokus.ba je Bisnode BH.
Bisnode BH d.o.o. je dio međunarodne grupe Bisnode AB, vodećeg evropskog provajdera poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu.

Bisnode BH d.o.o. osnovan je 2013. godine u cilju da se bh. tržištu predstavi što transparentnije poslovanje svih pravnih subjekata. Bisnode BH posjeduje alate koji pružaju sveobuhvatnu procjenu tržišnih rizika.

Izvor podataka FIA i APIF.