Skupština KS usvojila budžet za 2015. godinu

BiH

skupstina kantona sarajevo(9)

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su prihvatili Nacrt izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2015. godinu koji iznosi 689.200.000 KM i povećan je za 13,3 miliona KM, i upućen je u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, a nakon toga će Skupštini biti podnesen izvještaj.

Nakon brojnih kritika i pitanja zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo na račun Nacrta Budžeta KS za 2015.godinu, premijer KS Elmedin Konaković je odbacio insinuacije nekih zastupnika i naglasio da nije bilo pritisaka na donošenje ovakvog nacrta budžeta. Podsjetio je da je nakon preuzimanja funkcije premijera fokus stavio na reformske procese koji su u gro planu Vlade KS, onako kako je u svom ekspozeu iznio.

Konaković kaže da se nacrt budžeta ne mora usvojiti, ali oni koji smatraju da on nije dobar, tebaju imati rješenje i da ponude bolji. Uvjeren je da je ipak ovo najbolja Skupština i najbolja Vlada jer se fokusira isključivo na rješavanje problema građana, „i mi smo jedini ozbiljni organi koji to dobro rade“.

Podsjetio je da je sa 126 miliona KM deficit sveden je na 90,5 miliona u godini koja bilježi nemire, poplave, ali je ipak napravljen suficit.

– Mi smo ovdje da zavrnemo one pipe gdje ima viška, a vi ćete i sami vidjeti gdje ima viška. U prvih pet mjeseci trošili smo priliv, na bazi činjenica da smo u prihodovnoj strani, zaslugom porasta poreza, dobili povećanje. Ali, istrajat ćemo u reformama koje mogu značiti slabljenje naših političkih pozicija i naših partnera, ali rezovi moraju biti bolni – istakao je premijer.

Pojasnio je da na primjer, racionalizacija znači da se troši 92 miliona KM na osnovno orbazovanje, a realna slika će biti kada se dobiju rezultati racionalozacije, jer je u nekim ustanovama sve više uposlenih i sve je manje učenika.

– Kada jedan dekan kaže da na računu ima dva miliona KM, onda tu nešto nije u redu. Stoga smo se opredijelili da MUP i sudski organi budu naši najbolji alati – naglasio je Konaković.

Stoga je u Nacrtu budžeta predloženo da on iznosi 689.200.000 KM i povećan je za 13,3 miliona KM. Nacrt Budžeta satoji se od nepokrivenog akumuliranog deficita iz prethodnih godina u iznosu od 64.827.700 KM koji će biti pokriven planiranim suficitom u naredne dvije godine u skladu s članom 43. Zakona o budžetima FBiH.

Veću finansijsku podršku planiranim budžetom dobit će Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u iznosu od 1,9 miliona KM, Sud KS, Općinski sud i Tužilaštvo više od jedan milion KM, sektor orbazovanja 3,5 miliona KM, a na ime izvršenja sudskih presuda predviđeno je tri miliona KM.