Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnjoj sjednici

Skupština KS usvojila Zakon kojim se formiraju tri nova ministarstva

skupstina ks3 (1)

Zakon bi trebao stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici su većinom glasova usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

To znači da dolazi do reorganizacije ministarstava s obzirom da je objavljivanjem presude Ustavnog suda Federacije BiH dovedeno u pitanje funkcionisanje ministarstava osnovanih ranijim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo.

Propisano je da tri nova ministarstva budu Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

Ona su sljednici svih pravnih akata, radnji i preuzetih obaveza istoimenih ministarstava koja su funkcionisala do objavljivanja navedene presude Ustavnog suda FBiH.

Na taj način, danom početka rada Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša preuzima državne službenike i namještenike, poslove, arhivu i dokumentaciju i sredstva rada Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Zatim, danom početka rada Ministarstvo za odgoj i obrazovanje preuzima državne službenike i namještenike, poslove, arhivu i dokumentaciju i sredstva rada Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade, kao i rukovodioca, državne službenike i namještenike Prosvjetno-pedagoškog zavoda.

Zakon bi trebao stupiti na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama KS.