Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština KS zatražila od policije da stavi pod kontrolu “ulične trkače”

BiH

skupstina ks

Nakon održane javne rasprave o stanju sigurnosti u Kantonu Sarajevo (KS) Skupština KS-a konstatuje da sigurnosna situacija u KS-u nije zadovoljavajuća, jedan je od zaključaka hitne sjednice Skupštine KS-a koja je održana danas u Sarajevu.

Nakon višesatne rasprave 31 poslanik glasao je za zaključke koji se tiču sigurnosne situacije u ovom kantonu.

Skupština KS-a nalaže MUP-u i Upravi policije da hitno stavi pod kontrolu tzv. Trkače koji predstavljaju najveću prijetnju za učesnike u saobraćaju.

Također, Skupština KS-a nalaže Vladi KS-a da u okviru svojih nadležnosti i ovlasti putem MUP-a KS, policije kao i drugih ministarstava u sastavu Vlade preduzme sve mjere i radnje u cilju poboljšanja stanja sigurnosti u KS-u, uključujući izmjenu kantonalnih propisa po hitnoj proceduri kao i pokretanje inicijativa za izmjenu propisa viših nivoa vlasti koji mogu doprinijeti stabilizaciji stanja sigurnosti i popravljanja ambijenta ukupnog življenja u KS-u.

“O poduzetim mjerama Vlada će izvijestiti Skupštinu KS-a na sljedećem zasijedanju Skupštine 26. oktobra ove godine. Nalaže se Vladi KS-a, nezavisnom odboru za reviziju i nadzor nad radom policijskog komesara kao i komisiji za sigurnost KS-a da u okviru svojih ovlasti provedu proceduru utvrđivanja odgovornosti ministra unutrašnjih poslova, policijskog komesara kao i odgovornost drugih subjekata koji neposredno utiču na ukupnu sigurnost građana te da o tome izvijeste Skupštinu KS-a na sljedećem zasijedanju”, navodi se u zaključcima.

Također, navodi se i da podnesu pismene izvještaje o poduzetim aktivnostima odgovornosti institucija i pojedinaca i izrečenim sankcijama.

Skupština KS-a upućuje apel svim institucijama i pojedincima na području KS-a koji djeluju u javnom interesu građana da svoje kapacitete usmjere na popravljanje stanja sigurnosti građana KS-a te da poduzmu sve aktivnosti što profesionalnijeg izvršavanja zadataka odgovornosti prema građanima i društvu te nužnog povećanja pravde i pravičnosti u svim postupcima koje provode od najnižih do najviših organa vlasti.

Skupština KS-a zahtijeva od policije, Tužilaštva i sudova uspostave hitne i najbolje moguće saradnje i koordinacije.

Skupština KS-a upućuje apel svim građanima, a posebno vozačima i pješacima da se pridržavaju svih pozitivnih propisa, a posebno propisa koji važe u saobraćaju i saobraćajnoj kulturi kako bi se smanjio rizik i povećala saobraćajna kultura stanovništva.