Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Skupština povjerilaca sutra odlučuje o sudbini “Dite”

29/06/2015

U zgradi Kantonalne privredne komore Tuzla za sutra je najavljeno održavanje sastanka Skupštine povjerilaca fabrike deterdženata ˝Dita˝, na kojem bi se trebalo izabrati vijeće povjerilaca koje će donositi sve buduće odluke, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Prvi put ću prisustvovati jednom takvom sastanku, a od stečajnog upravnika saznali smo da će doći advokati povjerilaca tj. banaka i dobavljača. Bilo je govora da će to novo tijelo biti sastavljeno od sedam članova, odnosno predstavnika radnika, banaka, te velikih i malih dobavljača, ali to još uvijek nije zvanično. Ono što radnici očekuju jeste pozitivna odluka da ‘Dita’ nastavi sa radom i da se zaustavi nakaradna politika koja dolazi iz Sarajeva, a guši privredu u Tuzlanskom kantonu˝, izjavila je Emina Busuladžić, članica Sindikata ˝Dite˝.

[pull_quote_right]Za fabriku i svoja radna mjesta borili smo se na minus 25 stepeni, kao i na nepodnošljivim vrućinama[/pull_quote_right]

Busuladžić je dodala da su nedavnim pokretanjem proizvodnje i prodajom tečnih deterdženata radnici ˝Dite˝ proteklih dana poslali poruku da ˝znaju, mogu i žele raditi˝.

Loši privatizacijski potezi upropastili su ovu, nekada u regiji vodeću fabriku za proizvodnju deterdženta. Unazad tri godine proizvodnja u ovoj fabrici je stala, a sve vrijeme radnici su održavali proteste.

˝Za fabriku i svoja radna mjesta borili smo se na minus 25 stepeni, kao i na nepodnošljivim vrućinama. Sa protesta smo apelovali da nam dozvole da radimo. Poručivali smo da ne krademo mašine i materijal, za šta su nas optuživali, a ukazivali smo na stvarne kriminalne radnje. Bez plaća i naknada borili smo se za ovu fabriku i uspjeli smo je sačuvati˝, podsjetila je Busuladžić.

Od marta ove godine tvornica je u stečaju, a ukupna dugovanja ˝Dite˝ procjenjuju se na oko 30 miliona KM.

U fabrici godinama niko osim uposlenika zaštitarske agencije nije radio, a objekt se usljed prokišnjavanja krova i poplava počeo pretvarati u ruševinu. Od totalnog kraha, fabriku su spasili radnici, koji su početkom juna počeli sa čišćenjem postrojenja. Nakon što su u ˝Diti˝ ponovo dobili električnu energiju i vodu, uključili su mašine i počeli sa proizvodnjom.

˝Od zaliha sirovina koje smo imali na stanju, ponovo smo počeli raditi ono što najbolje znamo. Proizveli smo tečne deterdžente, čiji kvalitet nije upitan, a zbog oštećenja parovoda, još uvijek ne možemo proizvoditi praškasti deterdžent. Građani i trgovački lanci pružili su nam veliku podršku i ohrabrili su nas da nastavimo sa radom˝, kazala je Busuladžić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.