Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Štrajk u USK: Policajci traže isplatu toplog obroka i putnih troškova (FOTO)

BiH

strajk policajaca u USK (6)

Policija Unsko-sanskog kantona je stupila u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, prenosi Anadolu Agency.

“Tražimo isplatu svih zaostalih toplih obroka, a u ovoj godini nismo dobili nijedan, kao i putnih troškova za 18 mjeseci, zatim i isplate jednokratnih pomoći u smrtnim slučajevima i slučajevima teških bolesti kolega”, kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

U vrijeme trajanja štrajka policija će obavljati minimum poslova u skladu sa potpisanim sporazuma sa Vladom.

Posljednje neuspješne pregovore su vodili u četvrtak, a sindikat je bio spreman odustati od štrajka ukoliko Vlada isplati barem dva zaostala topla obroka, ali Vlada USK ni za toliko nije imala sredstava u budžetu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević i ministar policije USK Senad Kljajić pozvali su policajce u štrajku na opće razumijevanje za tešku situaciju u kojoj se Vlada USK nalazi te su obećali na narednoj sjednici Skupštine USK tražiti hitan postupak za usvajanje već donesene Vladine odluke o kratkoročnom kreditnom zaduženju od sedam miliona iz kojeg kojeg bi se sanirali dugovi prema policiji.