tijesnom većinom

Skupština RS-a izglasala formiranje entitetske agencije za lijekove

narodna-skupstina-republike-srpske-nsrs-aa (5)

Ovim se krenulo u realizaciju najava Milorada Dodika koji planira osnovati entitetske paralelne institucije, a “protjerati” i proglasiti “nenadležnim” određene institucije Bosne i Hercegovine u entitetu RS

Na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska usvojen je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a kojim je previđeno osnivanje entitetske agencije za lijekove, javlja Anadolu Agency (AA).

Donošenje ovog zakona razmatrano je u okviru tačke “Stanje o isporuci kiseonika Javnim zdravstvenim ustavnova u RS-u”, a glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije.

Iako je zakon donesen po hitnom postupku radi obezbjeđivanja zdravstvene zaštite stanovništvu, zakon će stupiti na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

Tokom rasprave Senad Bratić, poslanik grupe “Zajedno za BiH”, upozorio je da Narodna skupština RS-a izlazi iz okvira svojih nadležnosti osnivanjem entitetske agencije za lijekove.

Naglasio je da je u pitanju kršenje ne samo Ustava BiH već i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je najavio da će ovo pitanje biti predmet razmatranja institucija od Vijeća naroda RS-a do Ustavnog suda BiH, navodeći da se boji da će prije nego što to pitanje dođe do Ustavnog suda BiH uslijediti međunarodne sankcije.

“Sve se može na drugi način, a ne ovakvim protivustavnim, antidejtonskim zakonom”, rekao je Bratić.

Radovan Višković, premijer RS-a, je rekao da su pokušali sve i iscrpili sve mogućnosti zbog nedostatka razumijevanja. Rekao je i da je spreman na sankcije, ali da nije spreman na to da zbog nedostatka kiseonika ljudi počnu umirati.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić danas je na posebnoj sjednici izjavio da je potrebe zdravstvenih ustanova u RS-u moguće zadovoljiti samo na način kao što je rađeno u proteklih 20 godina. Naglasio je da nalazi kiseonika koji su uzeti u zdravstvenim ustanovama u RS-u odgovaraju standardima evropske farmakopeje.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Vlado Đajić rekao je danas da je potrebno hitno naći rješenje za snabdijevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom za liječenje pacijenata i da je onaj koji je korišten bio apsolutno ispravan.

Igor Crnadak iz PDP-a rekao je da RS ima najveću smrtnost od posljedica zaraze koronavirusom u svijetu tražeći odgovor na pitanje ako to nije zbog kiseonika, zbog čega je.

Šeranić je u završnoj riječi istakao da su radili analizu smrtnosti i da je najviše smrtnih slučajeva u starosnoj grupi od 70 do 79 i preko 80 godina.

“Od maja prošle godine govorimo da je vakcina ta koja može da iskontroliše svaku epidemiju”, kazao je Šeranić i naglasio da su porazni podaci o vakcinaciji protiv koronavirusa.

On je dodao da će svi u BiH doći u problem s nabavkom kiseonika za zdravstvene ustanove.

Na prijedlog klubova poslanika SNSD-a, DEMOS-a, SP, US, NPS-a i Poslaničke grupe NDP-a, Narodna skupština usvojila je zaključke u vezi stanja o isporuci kiseonika zdravstvenim ustanovama. Zaključuje se da je i pored svih napora koji se ulažu za prevazilaženje administrativnih problema u snabdijevanju kiseonikom zdravstvenih ustanova RS-u, evidentno da je snabdjevanje kiseonikom za vrijeme trajanja vanredne situacije izazvane pandemijom virusa SARS-Co2 dovedeno u pitanje, a što ugrožava život i zdravlje građana ovog entiteta.

“Narodna skupština RS zaključuje da institucije u BiH, a prevashodno Ministarstvo civilnih poslova BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, treba u fokus rada da stave život i zdravlje pacijenata i aktivno učestvuju u iznalaženju rješenja i prevazilaženju nastalih problema u vezi sa snabdijevanjem kiseonikom javnih zdravstvenih ustanova u RS-u”, jedan je od zaključaka.

Zaključeno je i da je na osnovu izvršene analize kiseonika, koji se primjenjuje u zdravstvenim ustanovama, potvrđeno je da se u RS koristi kiseonik odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek u skladu sa standardom i evropskom farmakopejom, shodno čemu se potvrđuje da su pacijenti u Republici Srpskoj liječeni na ispravan način. Na građane i pacijente apelovano je da ne podliježu strahu i panici.

“Narodna skupština RS-a, imajući u vidu da ne postoji konsenzus na nivou BiH za rješavanje pitanja kontinuiranog snabdijevanja medicinskim kiseonikom zdravstvenih ustanova, zaključuje da se ovo pitanje u Republici Srpskoj treba riješiti po uzoru na Republiku Srbiju”, navodi se u zaključcima Narodne skupštine RS-a.

Osim toga, navodi se da je u cilju obezbjeđivanja kontinuiteta snabdijevanja kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek zdravstvenih ustanova u RS-u, i potrebom za rješavanja administrativnih procedura u vezi s proizvodnjom i prometom na veliko lijekova, potrebno je privremeno nastaviti snabdjevanje kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, koju zdravstene ustanove i dobavljači već primjenjuju.

Vladu RS-a zadužena je da aktom iz svoje nadležnosti propiše mjere kojim se obezbeđuje snabdjevanje zdravstvenih ustanova kiseonikom odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek, a čiju ispravnost kontrolišu akreditovane laboratorije.