Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština RS neće raspravljati o zahtjevu Bosića

BiH

bosic

Narododna skupština RS-a neće, 25. aprila, na redovoj sjednici, razmatrati zahtjev Kluba poslanika SDS-a da se entitetski parlament izjasni da li u zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH ima prijenosa nadlažnosti s entiteta na nivo BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić uputio je nedavno pismo predsjedniku Skupštine Nedeljku Čubriloviću u kojem je tražio da se poslanici RS-a izjasne o zakonu o osiguranju depozita u bankama BiH, kojim se, kako tvrdi, prenose nadležnosti RS-a na nivo BiH.

Nakon današnje sjednice skupštinskog kolegijuma, Čubrilović je ustvrdio da je dobio odgovor nadležnog ministarstva i stručnih službi da u predloženom zakonskom rješenju nema prijenosa nadležnost.

Uime Asocijacije „Stvaraoci RS“ Momčilo Krajišnik, te poslanici prvog saziva Narodne skupštine Vojo Kuprešanin i Dragan Mićić obrazložili su Kolegijumu svoju inicijativu o izradi evidencije onih koji su „stvorili RS“, te inicijativu „da se zbog teškog materijalnog statusa razmotri mogućnost isplate jednokratne naknade poslanicima prvog saziva, budući da pet i po godina koliko im je trajao mandat nisu primali platu“.

Naveli su da je od 83 poslanika prvog saziva njih 23 preminulo, a trojica su poginula. „Zbog teškog materijalnog položaja“ poslanika prvog saziva predložili su da im jednokratna novčana nadoknada za rad u parlamentu bude isplaćena u ratama u naredne dvije godine, kako ne bi opteretili budžet.

Kolegijum je zaključio da je potrebno da šefovi poslaničkih klubova obave dodatne konsultacije o ovoj inicijativi i da se o njoj, prije svega, izjasni Vlada.