Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skupština RS raspravlja o sukobu interesa i dugu entiteta

BiH

narodna skupstina rs – kasipovic

Razmatranjem izvještaja Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS-a za 2014. godinu danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

O ovoj tački je već vođena rasprava na prvom dijelu ovog skupštinskog zasjedanja.

U izvještaju je navedeno da je lani u RS-u utvrđeno 10 sukoba interesa kod odbornika u lokalnim parlamentima.

Poslanici bi danas trebalo da razmatraju i informaciju o dugu RS-a na kraju 2014. godine.

Stanje ukupnog duga RS-a na kraju prošle godine iznosilo je pet milijardi i 55,2 miliona KM.

Od tog iznosa vanjski dug RS-a je bio dvije milijarde i 887,1 milion KM, od čega dug entitetskog budžeta milijarda i 859,05 miliona KM, jedinica lokalne samouprave 63,45 miliona KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS 964,68 miliona KM.

Unutrašnje dugovanje RS-a na kraju 2014. iznosilo je dvije milijarde i 168,04 miliona KM, od čega je samo ta obaveza budžeta bila milijarda i 527,97 miliona KM, dug jedinica lokalne samouprave iznosio je 330,36 miliona KM, te fondova socijalne sigurnosti 309,72 miliona KM.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o izvještaju o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za prvih šest mjeseci 2015., te izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2014., kao i informaciju o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u.

Na dnevnom redu su i izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost, plan rada i finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost te o poslovanje Investiciono-razvojne banke RS-a i njenih fondova za 2014.

Bit će riječi i o realizaciji strategije zapošljavanja u RS-u za period 2013. – 2014. godine.