Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u iznosu od 224 miliona i 600 hiljada KM

Skupština USK na vanrednoj sjednici usvojila Budžet za 2019. godinu

SKUPSTINAUSK_BUDZET

Skupštinski predstavnici političkih stranaka u trenutnoj opoziciji nisu bili zadovoljni načinom usvajanja Budžeta, međutim nisu uložili nijedan amandman

Skupština Unsko-sanskog kantona (USK) na vanrednoj je sjednici usvojila Prijedlog budžeta za 2019. godinu, u iznosu od 224 miliona i 600 hiljada KM. Vanredna sjednica uslijedila je odmah nakon prve redovne, a Budžet je usvojen sa 16 zastupničkih glasova, oko dva sata poslije ponoći. Četiri zastupnika u Kantonalnoj skupštini bili su protiv Prijedloga budžeta, dok ih je sedam bilo suzdržano.

– Nastojali smo ponuditi što realniji Prijedlog budžeta. Zato sam mišljenja da je ovogodišnji Budžet po mjeri svih korisnika, tako da će sve budžetske obaveze biti redovno servisirane. Obavezno treba istaći da su povećani grantovi za privredu, poljoprivredu, zdravstvo, obrazovanje i našu policiju – istakao je premijer USK Mustafa Ružnić.

Skupštinski predstavnici političkih stranaka u trenutnoj opoziciji nisu bili zadovoljni načinom usvajanja Budžeta, međutim nisu uložili nijedan amandman.

– Ne možemo biti zadovoljni, jer smo očekivali raspravu o Nacrtu budžeta, a do nje nije ni došlo. Vjerujemo da ovo nije način na koji se donose neke od najvažnijih odluka u našem kantonu – naglasio je Nijaz Hušić iz Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Skupštinske zastupnike su prije prve redovne sjednice dočekali lugari Šumskog privrednog društva (ŠPD) Unsko-sanske šume i uposlenici Kantonalne uprave za šumarstvo, tražeći da se na Dnevni red uvrsti Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o šumama. Predsjedavajući Skupštine USK Agan Bunić nakon toga kandidovao je izmjene zakona o šumama, te o organizaciji i nadležnostima kantonalnih organa uprave, koje su nakon duže rasprave i nekoliko pauza i dobile potrebnu većinu glasova.

– Najbitnije je da ćemo s ovim izmjenama vjerovatno uspjeti uvezati radni staž za više od 60 ljudi, koji u vremenskom periodu od šest do osam mjeseci nisu primali platu – rekao je kantonalni ministar poljoprivrede Sulejman Kulenović.

U okviru tačke izbora i imenovanja, razriješeni su dosadašnji članovi skupština ŠPD Unsko-sanske šume, Unsko-sanskih novina – Krajina i Radio – televizije Unsko-sanskog kantona, te imenovani novi.