Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sedmična prognoza

Sladić: Sa sjevera nam stiže pogoršanje vremena, ali neće biti padavina

U Sarajevu došlo do proljepšanja vremena i manjih vrijednosti negativnih čestica u zraku
21.01.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nakon nekoliko tjedana opasnog zagadjenja i jako nezdravog zraka, napokon je doslo do proljepsanja vremena i manjih vrijednosti negativnih cestica u zraku. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Najviše sunca u ovoj radnoj sedmici se prognozira u Hercegovini

U BiH će danas biti promjenljivo vrijeme sa sunčanim periodima i najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 20 stepeni Celzijusa.

Jutro će biti pretežno vedro, mjestimično uz veću oblačnost ili maglu.

Jutarnja temperatura vazduha biće od tri do devet, na planinama oko nule, a najviša dnevna između jedan do 17 stepeni, na sjeveru i jugu oko 20, na planinama od sedam stepeni Celzijusa.

Vjetar slab do umjeren pretežno sjevernih smjerova.

Prognoza za naredne dane

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u utorak. Ponegdje u sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 13, a najviša dnevna od 9 do 15, na jugu i sjeveru do 20 stepeni.

U srijedu će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prema kraju dana i u večernjim satima razvedravanje. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a najviša dnevna od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 21 stupanj.

Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme očekuje se i u četvrtak. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a najviša dnevna od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 21 stupanj.

Sladić najavio pogoršanje vremena

Vremenske prilike za naredni period prognozirao je Nedim Sladić, meteorolog FACE televizije.

Kako je naveo, proljetni dani su pred nama uz ugodne aprilske temperature zraka, a novo i sve izglednije pogoršanje vremena se prognozira oko 3. aprila koje bi nam pristiglo sa sjevera.

“U kom intenzitetu, još uvijek je upitno i takav rasplet događaja bit će poznatiji sredinom sedmice kada se i visinska dolina odluči hoće li se produbiti prema zapadu ili istoku. Ipak, ono što znamo sada je da ovi naredni dani nisu pretežno sunčani, te i da su uz čestu promjenjivu naoblaku. Sunca će biti, ali ne u onoj mjeri kao u prošli petak. Greben nije sjeo nad naše područje, smješten je zapadnije, pa sa sjevera i sjeveroistoka ima prostora za prilive vlažnijeg zraka po srednjim i nižim vertikalnim visinama atmosfere koja će nam često pristizati u nešto izraženijem sjevernom strujanju, naročito od utorka poslijepodne i tokom srijede, a budući da je na prizemnim kartama vidljiva fronta koja se premješta glavninom istočnije od naših područja, bit će oblačnije u većem dijelu Bosne, no bez padavina”, naveo je Sladić.

Proljetni dani su pred nama uz ugodne aprilske temperature zraka, a novo i sve izglednije pogoršanje vremena se…

Posted by Nedim Sladić on Nedjelja, 28. March 2021.

Ponovo sunčanije u četvrtak, a najviše sunca u ovoj radnoj sedmici se prognozira u Hercegovini.

“Ipak, neće biti hladno kako je to bio slučaj mnogima u proteklim danima, pa i sedmicama, a temperature u narednom periodu su ujutro od 3 do 9, na jugu do 12, a dnevne od 11 do 19, na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 22 °C”.