Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porast broja zaraženih

Njemačku pogodio ozbiljan treći val pandemije, Merkel poslala upozorenje

Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je u nedjelju od njemačkih saveznih država da se pridržavaju dogovorenog pooštravanja mjera u borbi protiv koronavirusu zbog porasta broja zaraženih.

Merkel je u nedjelju navečer rekla da neke države ne slijede tzv. ‘kočnicu u nuždi’, koju su države pristale pokrenuti nakon određenog broja infekcija.

“Moramo provesti prave mjere s velikom ozbiljnošću. I neke države to čine, druge ne”, rekla je Merkel u intervjuu koji je emitirala njemačka televizija ARD.

Pozvala je te države da prokrenu planove za otvaranje i provedbu mjera poput strožih ograničenja socijalnih kontakata, policijskog sata i zahtjeva za rad od kuće.

Njemačka doživljava ozbiljan treći val zaraze koju je pokrenuo britanski soj koronavirusa.

No, savezna vlada i 16 država u zemlji sve su više u sukobu oko toga kako to obuzdati. Naime, neke države u kojima je stopa zaraze niža odbijaju povratak u stroži “lockdown”.

Državni epidemiološki institut Robert Koch je u nedjelju zabilježio sedmodnevnu incidenciju od 129,7 što je osjetno više nego u petak kada je incidencije još iznosila 119,1.