Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Disfunkcionalni kolegij

Slika i prilika države: Zašto se Krišto, Zvizdić i Radmanović ne mogu ni oko čega usaglasiti!?

Rukovodstvo Predstavničkog doma kojeg čine funkcioneri SNSD-a, SDA i HDZ-a potpuno je raštimano

Da se rukovodstvo ili kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kojeg trenutno čine Borjana Krišto (HDZ BiH), kao predsjedavajuća, te Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) kao dopredsjedavajući, ne može baš ni oko čega usaglasiti, svjedoči sijaset odluka o nepostizanju saglasnosti o važnim pitanjima koji su delegirali ili potaknuli državni zastupnici.

Piše: A. DUČIĆ

Te odluke naći će se na narednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH zakazanoj za 30. decembar.
Ovaj neefikasni Kolegij, kojeg čine, inače, funkcioneri koji pripadaju strankama okosnicama državne vlasti, se tako nije mogao usaglasiti u vezi sa prijedlogom poslanika Jasmina Emrića (NES) da se pozove Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH na poduzimanje svih potrebnih pravnih radnji diplomatskim putem prema Hrvatskoj odnosno Evropskoj uniji u pogledu zaštite suverenih prava Bosne i Hercegovine na moru, donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura prema međunarodnim pravosudnim instancama, kao i informaciju o svim pokrenutim aktivnostima i događajima u vezi s realizacijom tačaka Deklaracije iz nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Ovaj zaključak se temelji na nalazima državnih revizora sročenih u Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Pretpostavke za efikasno upravljanje intervencijama u slučaju incidentnog zagađenja mora“.

Nadalje, Krišto, Zvizdić i Radmanović nisu postigli saglasnost ni o Izvještaju o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Jednako ni o prijedlogu zaključka poslanika Predraga Kojovića (NS), Aide Baručije (NB), Mirjane Marinković-Lepić (NS) i Damira Arnauta (NS) povodom rasprave o Izvještaju o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2020. godinu, koji glasi: „Nalaže se Ministarstvu sigurnosti BiH da u roku od 30 dana pripremi informaciju i plan uspostave funkcionalnog sistema videonadzora na svim graničnim prijelazima.

Također, nema ni „sloge“ oko prijedloga zaključka poslanika Mirka Šarovića (SDS) koji glasi: „Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH traži od Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi Domu detaljnu informaciju o razlozima zbog kojih je Bosna i Hercegovina izgubila status povlaštene države u izvozu robe u SAD i od 1. januara mora plaćati pune carine, te mjerama koje su poduzeli Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Vijeće ministara BiH da Bosna i Hercegovina ostane uključena u mehanizam (GSP) zemalja korisnica koji im omogućava da putem carinskih olakšica podstiču unapređenje izvoza i proizvodnju, s tim da moraju zadovoljiti pojedine kriterije kada je riječ o porijeklu.

Zanimljivo je da se Krišto, Zvizdić i Radmanović nisu mogli usaglasiti ni oko inicijative Vlatka Glavaša koja glasi: „Povodom velikog uspjeha košarkašica Bosne i Hercegovine i plasmana na Eurobasket nakon 22 godine, predlažem nadležnom ministarstvu i Vijeću ministara BiH da ovaj uspjeh adekvatno valorizira.

Isto tako, ovaj trojac se nije mogao usaglasiti ni oko poslaničke inicijative Damira Arnauta (NS) „kojom se traži od Vijeća ministara BiH da uspostavi nagradu ‘Denis Mrnjavac’ u spomen na njega i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

Nagradu bi svake godine dodjeljivalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ili Vijeće ministara BiH, zavisno od odluke Vijeća ministara BiH, te u skladu s procedurom koju ono propiše, jednom učeniku/učenici osnovne i jednom učeniku/učenici srednje škole, a sve osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini bi mogle nominirati učenike i učenice koji promoviraju toleranciju, humano i nenasilno ponašanje. Nagrada bi se trebala sastojati od skulpture ili drugog prikladnog predmeta, posebnog priznanja u obliku povelje, kao i prikladnog priznanja za školu nagrađenog učenika/učenice, a sve detalje pobliže propisuje Vijeće ministara BiH.