Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sljedeće sedmice presude za zločine u Ljubuškom, Vogošći i Kladnju

BiH

SUD-BIH-ULAZ

U posljednjoj sedmici augusta pred Sudom BiH će biti izrečene tri presude i to sedmorici optuženih za zločine počinjene u Ljubuškom, Jovanu Tintoru za progon u Vogošći i Kahri Vejzoviću, kojeg Državno tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja.

U srijedu, 28. augusta, Sud BiH će izreći presudu za zločine počinjene u Ljubuškom za koje su optuženi Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Istoga dana Odbrana Begzada Kajtazija će iznijeti završnu riječ. Uz Kajtazija, Tužilaštvo BiH tereti i Mensura Đakića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u septembru 1992. u selu Bukvik.

Za četvrtak, 29. augusta, planirano je izricanje presude Jovanu Tintoru, kojeg Državno tužilaštvo tereti, kao bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Vogošća, za mučenje, tjeranje na prinudne radove i ubistva Bošnjaka i Hrvata u logorima i na drugim lokacijama u Vogošći.

U petak, posljednjeg dana augusta, Sud BiH će izreći presudu Kahri Vejzoviću, optuženom da je, kao pripadnik policije, 1992. u mjestu Stupari mučio, maltretirao i zlostavljao muškarce srpske nacionalnosti.

U ponedjeljak će Državno tužilaštvo iznijeti završnu riječ na suđenju Vuku Ratkoviću, optuženom da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao žensku osobu VR-1 u Višegradu.

Sljedeće sedmice će se nastaviti suđenja za zločine počinjene u Rogatici, Doboju, Konjicu, Goraždu, Srebrenici, Zavidovićima, Trnovu te drugim bosanskohercegovačkim gradovima.