Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slobodan Pavlović problema sa zakonom imao i u SAD gdje je ležao u zatvoru

BiH

slobodan pavlovic

Slobodan Michael Pavlović, državljanin BiH i SAD-a, vlasnik Pavlović banke iz Bijeljine, prebačen je u petak navečer, kada mu je Sud BiH odredio jednomjesečni pritvor, u zatvor u Bijeljini. U pritvoru su i njegovi najbliži suradnici Petar Lazić, Ljiljana Gavrić i Blago Blagojević.

Sud BiH prihvatio je zahtjev Tužiteljstva BiH o određivanju pritvora, a istraga o finansijskim malverzacijama i pranju novca u Pavlović banci se nastavlja. Pod tom istragom je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kojem je, po dosadašnjim nalazima istražitelja, Pavlović banka odobrila fiktivni kredit od 1,5 milion maraka. Na Dodiku je da dokaže porijeklo tog novca, piše Dnevni list.

Istražitelji se bave i s kreditom od pet milion  maraka koje je Slobodan Pavlović dobio od Investiciono-razvojne banke RS za izgradnju „vodenog grada“, a priča se da mu je taj novac namakao Dodik kao „čin lične  zahvalnosti“ za pranje 1,5 milion maraka

Naime, Dodik je u maju  2007. Pavlović banci u kešu donio 1,5 milion maraka koje su odmah pretvorene u 750.000 eura i kompletna suma je prebačena na račun Komercijalne banke u Beogradu i s tim novcem on je kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje. Godinu kasnije, Dodik je podigao kredit od 1,5 milion maraka u Pavlović banci za kupovinu vile u Beogradu.

Rezultati istrage pokazuju da se radilo o teškoj prevari, odnosno pranju Dodikovog novca i sasvim je izvjesno da će on morati na saslušanje u Tužiteljstvo BiH. Pavlović i njegovi suradnici su iz nekoliko tvrtki izvukli 1,5 milion maraka i oročili kao garanciju da će Dodik vratiti kredit! Prema nekim dokumentima, kreditne rate za njega isplaćivale su druge osobe, među njima i Pavlović. Istražitelji se bave i s kreditom od pet milion  maraka koje je Slobodan Pavlović dobio od Investiciono-razvojne banke RS za izgradnju „vodenog grada“, a priča se da mu je taj novac namakao Dodik kao „čin lične  zahvalnosti“ za pranje 1,5 milion maraka.

Slobodan Pavlović je prije hapšenja dva puta bio na saslušanju u Tužiteljstvu BiH, jedno je trajalo čak pet sati. Istražitelji i dalje tragaju za originalnom dokumentacijom o Dodikovom kreditu koja je, po svemu sudeći, uništena ili negdje sklonjena. U cijelom ovom predmetu Tužiteljstvo BiH ima i zaštićenog svjedoka koji je do u detalje upućen u cijeli slučaj. Kako saznajemo, Pavlović koji se nakon uhićenja branio šutnjom, odbio je da svjedoči protiv Milorada Dodika.

Prema nekim informacijama, u proteklih nekoliko dana depozitari su podigli oko 15 milion  maraka svog novca iz Pavlović banke čija aktiva iznosi oko 200 milion.

Ko je Slobodan Pavlović? Rođen je u selu Popovi kod Bijeljine i 1965. godine emigrirao je u Ameriku i zajedno sa suprugom Mirom posvetio se, pored ostalog, poslu s nekretninama. Navodno, u Čikagu njih dvoje posjeduju 40 zgrada sa stanovima za iznajmljivanje i nalaze se na 8. mjestu liste najbogatijih Srba u dijaspori.

U Čikagu je imao nekoliko žestokih sudara sa američkim zakonima pa je 1998. osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija s nekretninama

U BiH i Bijeljinu došao je iz Čikaga krajem 1990. godine, odmah stupio u vezu s Radovanom Karadžićem i njegovim timom i predstavio se čovjekom koji je došao da pomogne srpskom narodu. U Čikagu je imao nekoliko žestokih sudara sa američkim zakonima pa je 1998. osuđen na zatvorsku kaznu zbog malverzacija s nekretninama.

Bez problema je u Bijeljini dobio sve papire i počeo je izgradnju mosta na Drini koji spaja BiH i Srbiju. Dao mu je ime Pavlovića most, izgradnja je završena 1996. godine i to ga je koštalo oko četiri miliona maraka. Most je njegovo privatno vlasništvo i otkako je izgrađen naplaćuje se mostarina, a sav prihod ide Pavloviću.

Procjenjuje se da je od mostarine do sada zaradio oko 50 miliona maraka. U međuvremenu, on je osnovao kompaniju „Slobomir“ u sklopu koje je i sveučilište istog imena, i svi računi te firme su blokirani. Osim Pavlović banke i „Slobomira“, Slobodan Pavlović je i vlasnik firme „Žitopromet“ iz Bijeljine i „Grafama“ iz Brčkog.