Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Taylor Swift, Ed Sheeran i Kendrick Lamar slavili na 58. dodjeli Grammy nagrada

grammy-s1_1020224S1

Britanski kantautor Ed Sheeran, američki reper Kendrick Lamar, pop zvijezda Taylor Swift, američki rock band Alabama Shakes i hit “Uptown Funk” Marka Ronsona i Bruno Marsa obilježili su 58. dodjelu prestižnih muzičkih nagrada Grammy, koja je sinoć održana u Staples Centru u Los Angelesu.

“Thinking Out Loud” donijela je britanskom kantautoru Edu Sheeranu prvi Grammy za najbolju solo izvedbu pjesme, koja je potom proglašena i pjesmom godine.

Pjesma “Uptown Funk” Marka Ronsona i Bruno Marsa nagrađena je za ploču godine, a donijela im je Grammy i za najbolju pop izvedbu u duetu, odnosno grupi.

Američki reper Kendrick Lamar imao je najviše nominacija, čak 11, od čega je osvojio pet Grammyja, među kojima i za najbolju rap pjesmu i za svoj “To Pimp A Butterfly” album.

Pop zvijezda Taylor Swift za svoj “1989” album dobila je Grammyje za album godine i najbolji vokalni pop album, a s Lamarom je podijelila nagradu za najbolji muzički video za “Bad Blood”. Ova mlada superzvijezda je u svojoj dosadašnjoj karijeri osvojila već deset Grammyja.

http://www.dailymotion.com/video/x3sbom7_ts_tv

Blues-rock bend Alabama Shakes osvojio je tri Grammyja – za najbolju rock izvedbu i rock pjesmu “Don't Wanna Fight”, te za najbolji alternativni album “Sound & Color”. Album “Drones” britanske grupe Muse nagrađen je najboljim rock albumom.

Nagradu za najbolju novu izvođačicu dobila je Meghan Trainor, dok je Tonny Bennet osvojio svoj 18. Grammy za najbolji tradicionalni pop vokal album. Svoj prvi Grammy dobio je i Justin Bieber za najbolju dance pjesmu.

Najprestižnija muzička nagrada Grammy, koja se prvobitno zvala Gramophone Awards, osnovana je 1958. godine, a danas se dodjeljuje u 83 kategorije u 30 različitih muzičkih žanrova.