Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slovenci i Hrvati u Bihaću pronašli novi Trst

bihac parking

Sve veći broj građana Hrvatske, iz onih dijelova koji graniče sa BiH, ali i ljudi iz Slovenije, vikendom navraćaju u Bihać. Tu oni kupuju, posjete zubara, poprave auto. Obave sve ono što je u njihovim zemljama puno skuplje, ali ne i kvalitetnije, javlja BHRT.

Parkinzi ispred trgovačkih centara u Bihaću u danima vikenda puni su automobila sa registarskim oznakama Gospića, Zagreba, Karlovca, Šibenika, Rijeke ali i brojnih slovenskih gradova. Nekada su se tablice pomenutih gradova mogle vidjeti u Trstu, a danas je Bihać postao mjesto gdje se povremeno odlazi u šoping.

“Dođemo tu, malo se podružimo, nešto i kupimo. Provedemo dan. Zadovoljni smo uslugama, osoblje nam je dosta drago, a ima razlike i u cijenama”, govori za BHRT zadovoljni Goran Šarić iz Gospića.

Da se u Bihać ne dolazi samo zbog kupovine potvrđuje Tihomir Stjepanović iz Korenice, koji već godinama dolazi u Bihać. danas je to uradio kako bi popravio zub, za šta će izdvojiti mnogo manja sredstva nego u svojoj državi.

“Teško naći nekog iz Like ko nije zadovoljan uslugama i gostoprimstvom u Bihaću”, tvrdi Stjepanović.

Bihać je i ranije bio jedna od razvijenijih općina, ali otkako su ga počeli pohoditi vikend turisti iz susjednih zemalja, počinje da liči na megacentar. Krajišnici su gostoprimljivi i poduzetni, sposobni su od ničega napraviti nešto.

Šta god treba, ima u Bihaću!

Bračni par Kaočić iz Kranja potvrđuje da su Bišćani dobri majstori, stomatolozi, frizeri, pekari, šta god. U Bihać dolaze već 20 godina, jer su izuzetno zadovoljni cijenama i uslugama koje dobijaju.

“Počeli smo ovdje dolaziti zubaru. Roditelji jednog našeg prijatelja su iz Bihaća i on nam je preporučio. Dobri su stručnjaci, a više su nego upola jeftiniji nego kod nas. I odmah se učini šta treba, što je najbitnije. Kod nas moraš čekati pola godine na zubara”, žali se na situaciju u Sloveniji Valerija Kaočić iz Kranja.

“Danas smo bili kod frizera ja i moja žena. Kupujemo kolače, više puta. Onda, kod vas se isplati ne samo zubar, nego i popravak auta”, govori za BHRT svoja iskustva Valerijin suprug, Dušan Kaočić.

Dani vikenda udarni su za bihaćke automehaničare, koji imaju pune ruke posla otklanjajući kvarove na automobilima iz susjednih zemalja.

“Najviše posla imamo preko vikenda, vjerovatno zbog toga što smo povoljniji i kvalitetni”, ubijeđen je bihaćki automehaničar Jasmin Četić.

I tako Bihać, prema svemu što se može vidjeti, postaje novi, balkanski Trst. U posljednje vrijeme, malo po malo, postaju toga svjesne i gradske vlasti, te turistički radnici. Pokušat će učiniti sve, ne samo da trend dolaska stranaca bude nastavljen, već, ako ikako bude moglo, intenziviran.