Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj “dva papka” neće još pod tepih: NSRS naložila “rasvjetljavanje”

BiH

nsrs dodik

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske završili su posebnu sjednici parlamenta o Informaciji o “kupovini” narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS 18. decembra 2014. godine na prijedlog narodnih poslanika, usvajanjem zaključaka koje su predložili Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, dok su zaključci opozicionih stranaka odbijeni, javlja Anadolu Agency.

U usvojenim zaključcima navodi se da je NSRS primila k znanju ovu informaciju i da daje punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova RS i Specijalnom tužilaštvu RS u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi s nelegalnim prisluškivanjem i tonskim snimanjem predsjednika Vlade RS.

[pull_quote_right]Najtragičnije je što se ovaj slučaj stavlja u kontekst regionalne zavjere, a stvar je trivijalna i jednostavna, treba nam istina, dodao je Čavić i naglasio da će o svom trošku poslati kopiju snimka na vještačenje[/pull_quote_right]

“NSRS konstatuje da su predmetni inkriminisani događaji vezani za destabilizaciju RS. Zahtijevamo od nadležnih ustanova da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića povodom afere prisluškivanja poslanika i sudije u Gradišci. Takođe, zahtijevamo od Ministrastva unutrašnjih poslova RS da podigne nivo zaštite svih građana i posebno nosilaca najviših funkcija RS, u cilju sprječavanja ovakvih devijantnih pojava koje mogu imati nesagledive posljedice po stabilnost i položaj RS. NSRS smatra da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade RS”, zaključeno je u parlamentu RS.

Tokom burne dvadesetočasovne rasprave opozicioni polanici više puta su pozvali Željku Cvijanović, premijera Republike Srpske da im se obrati, što je ona i učinila na kraju rasprave.

“Željka Cvijanović nije kupila nijednog poslanika, niti je imala mogućnost da to uradi niti ima saznanja da je to neko drugi uradio”, izjavila je ona.

Ona je podsjetila da su poslanici licitirali o osobama koje se čuju na audio-materijalu, kao i mjestu gdje je snimljen razgovor.

“Svako u privatnim razgovorima ima pravo da kaže poneku viška, ali niko nema pravo da snima. Neću glumiti da dajem iskaz u sudu, a tamo nisam uspjela stići, a željela sam, jer materijal nije stigao tamo, jer je nevalidan” rekla je Cvijanović.

Naglasila je da Vlada RS nije formirana na osnovu korupcije, da niko nije “kupljen” niti je bilo potrebe za tim.

Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP u ime predlagača rekao je da nakon rasprave i dalje nema odgovora ni na jedno pitanje, da li je u pitanju glas premijera RS, ko je neovlašteno snimao i ugrozio bezbjednost ne Željke Cvijanović, nego Republike Srpske.

“Zbog toga što nemamo epiloga istražnog i političkog ovo će i dalje ostati predmet rasprave”, kazao je Čavić.

Prema njegovim riječima tokom rasprave palo je dosta teških riječi, ali da je neosporno da “cijela farsa oko ovog slučaja mora biti rasvijetljena”.

“Najtragičnije je što se ovaj slučaj stavlja u kontekst regionalne zavjere, a stvar je trivijalna i jednostavna, treba nam istina”, dodao je Čavić i naglasio da će o svom trošku poslati kopiju snimka na vještačenje.

Iako njihovi zaključci nisu prihvaćeni, opozicija je ipak dobila jednu bitku. Jer, na spomenuti slučaj Specijalno tužilaštvo RS bilo je stavilo tačku. I to bez da su obavili vještačenje snimke na kojoj se govori o “kupovini dva papka” za potrebe skupštinske većine u manjem bh. entitetu. S druge strane, MUP RS je nakon što je snimka ugledala svjetlost dana, saopštio (bez prethodnog vještačenja snimke) kako se radi o montaži.