Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zašto je srpski premijer u Beogradu večeras sazvao vanrednu presicu

vucic beograd

“Želio bih da govorim o svim stvarima u regionu od prije nekoliko dana”, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na početku vanredne konferencije za štampu.

“Želim da vam se obratim o sticaju okolnosti – (Naser) Orić, (Ramuš) Haradinaj, zida (na mađarsko-srpskoj granici), demonstracijama ispred jama u koje su nas bacali da nas ne bi bilo… O pljuvanju i batinjanju samo zato što smo tražili Orića. Odluka o Oriću je politički motivisana i sve samo ne pravična”, rekao je Vučić.

[pull_quote_right]”Vidim da su drugi spremni da promijene politiku zbog jednog ratnog zločinca”, dodao je Vučić[/pull_quote_right]

“Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne, ali i poučne stvari, pogotovo za nas Srbe. Srbija će umjeti da izvuče pouke, a one su da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde već politike”, naveo je Vučić.

“Od kada je taj postupak preuzeo sud u Bijeljini od suda u Beogradu, taj postupak se praktično ne vodi. Mi nemamo iluzije. Ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će da vrati desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodna Ilića pominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i preklao ga”, rekao je srpski premijer.

“Želim da vam kažem da o svakom zločinu mogu otvoreno da govorim i zato sam spreman da odem gdje god treba. Drugi treba da odgovore zašto ćute o svojim zločinima. To je naša pobeda”, istakao je Vučić.

“Naša politika se nakon ovog događaja neće promijeniti. Ne zato što smo slabi već zato što vjerujemo u budućnost. Moja ruka nije prihvaćema prema Bošnjacima. Čim je bila gotova bila ta konferencija gdje sam ponudio svoju ruku pomirenja, krenuli su sa prijetnjama. Sada kada je pušten Naser Orić, garantuju mi bezbjednost. Ne treba mi sada da mi garantujete… Srbija neće da mijenja odnos prema Bošnjacima zbog jednog ratnog zločinca”, istakao je Vučić.

[pull_quote_center]Baš kao i Vučić i većina srbijanskih medija i dalje izbjegava korištenje termina genocid, kada su dešavanja u Srebrenici iz jula 1995. godine u pitanju[/pull_quote_center]

“Vidim da su drugi spremni da promijene politiku zbog jednog ratnog zločinca”, dodao je Vučić.

“Švajcarski organi nisu ulazili u to da li je Naser Orić zaklao Slobodana Ilića. Čekali su posljednji dan, rok da BiH podnese zahtjev za izručenje. Šta je sa grkljanom i očima Slobodana Ilića?”, upitao je Vučić.

“Da li neko može da izmisili priču, sa svim detaljima kako je neko zaklao čovjeka? Plašim se da je to rezultat onoga što su mi rekli prije dva dana u Briselu: Pusti Vučiću sve to. Vi ste izgubili ratove devedesetih”, naveo je Vučić.

Vučić je u svom dugom govoru pred novinarima u Beogradu govorio o svemu, samo nijednom riječju nije spomenuo – genocid u Srebrenici. Pa čak ni onda kada je novinarka B92 upitala hoće li otići u Srebrenici 11. jula…

“Donijeću odluku nekoliko dana prije godišnjice”, istakao je premijer Vučić. Baš kao i Vučić i većina srbijanskih medija i dalje izbjegava korištenje termina genocid, kada su dešavanja u Srebrenici iz jula 1995. godine u pitanju.

Termin “genocid” i danas se u Srbiji najčešće zamijenjuje terminom “zločin”.

Haški tribunal je svojom presudom generalu Radislavu Krstiću utvrdio da se u Srebrenici 1995. desio genocid koji je počinila Vojska Republike Srpske. U slučaju Krstić, Sudsko vijeće je ustanovilo da je ono što je okončano genocidom, započeto kao još jedna operacija etničkog čišćenja. Isti je Tribunal oslobodio Nasera Orića optužbi za zločine nad Srbina na području Srebrenice.