Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Memić: Kako je nestao snimak sa hotela Crystal?

cristal

U izvještaju Ad hoc tijela koje je utvrdilo propuste u radu MUP KS i Uprave policije u slučaju Dženan Memić utvrđeno je da je postojao snimak kobne noći 8. februara 2016. godine sa videonadzora hotela Crystal za period od 21:30 do 23:00 sata, ali da je isti nestao.

To je danas ponovljeno na protestima koji su održani u Velikoj aleji, mjestu gdje je Dženan zadobio povrede od kojih je preminuo. Do danas je njegova smrt obavijena velom tajne, piše agencija Patria.

– U petak 19.02.2016. godine neposrednim uvidom od strane službenih lica je konstatovano da za dan 8.02.2016. u periodu od 21:30 do 23:00 sata postoji operativno interesantan snimak na kojem se vidi dolazak vozila u kontrasmjeru kroz jednosmjernu ulicu. Vozilo je došlo iz pravca Vrela Bosne koje staje i zadržava se blizini hotela Cristal – navodi se u izvještaju.

Kako je pojašnjeno, snimak nije izuzet jer je tog dana na užem i širem lokalitetu došlo do nestanka struje. Policijski službenici su došli ponovo u 13 sati ni tada zbog nestanka električne energije nisu izuzeli snimak.

– Ovlašteno lice dolazi u hotel Crystal da izuzme snimak tek u ponedjeljak 22. februara i konstatuje da se na navedenom sistemu videonadzora ne nalaze snimci, a koji su prethodno „evidentirani neposrednim uvidom u petak 19.02.2016. – navodi se.

Pravda za Dženana: Ako Dalida Burzić ne podnese ostavku protesti ispred Tužilaštva KS

Konstatovano je da se na videonadzoru ne nalaze snimci za dane 8., 9. i 10. februar te da postoji sumnja da su „namjerno uklonjeni, a bili su prisutni“. Posebno je interesantno da nema snimka ni od 9. februara kada je nastavljen policijski uviđaj i kada su “pronađeni komadi plastike i laka zelene boje”.

Postavlja se pitanje zašto Kantonalno tužilaštvo prije podizanja optužnice nije pokrenulo istragu protiv lica koja su odgovorna za ove propuste, te utvrdilo motive i interese svih koji su imali pristup navedenom sistemu.