Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud Bosne i Hercegovine

Slučaj “Memić”: Svi optuženi izjasnili se da nisu krivi

alisa-mutap(1)

Prema pravnoj proceduri, dokazi će biti vraćeni Tužilaštvu koje će odrediti novo ročište u narednih 30 do 60 dana

Zijad Mutap, Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović izjasnili su se na Sudu BiH u srijedu, 25.augusta da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice u predmetu ‘Dženan Memić’.

Sud Bosne i Hercegovine je na ročištu 5. augusta za petero optuženih u slučaju “Dženan Memić” odlučio da se oni brane sa slobode, dok su mjere zabrane produžene.

Produžene su mjere zabrane za Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića, Muamera Ožegovića i Alisu Ramić (djevojački Mutap).

U slučaju “Memić” Tužilaštvo BiH, koje od avgusta 2019. godine vodi istragu, podiglo je optužnicu 9. jula protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprečavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Dženanove bivše djevojke, koja je s njim bila u momentu stradanja, njenog oca Zijada Mutapa, bivšeg načelnika za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i recepcionera hotela “Crystal” Muamera Ožegovića.

Oni se terete da su od 8. februara 2016. godine pristupili skupini za organizovani kriminal, koju su formirali Zijad Mutap i drugi, radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Memić zadobio ozljede opasne po život.

Memić je na Ilidži kod Sarajeva zadobio teške povrede glave, u incidentu koje je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao saobraćajnu nesreću, dok je porodica Memić tvrdila da je on ubijen. Preminuo je 15. februara 2016. godine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan optužila oca i sina, Ljubu i Bekriju Seferovića, a Kantonalni sud u Sarajevu je dva puta u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu.

Međutim, Vrhovni sud Federacije BiH je kao i ranije i 27. jula izreklo oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu stradalog mladića Dženana Memića iz Sarajeva.

Tužilaštvo KS, kako je navedeno tada, nije dokazalo van razumne sumnje da je Dženan Memić stradao u saobraćajnoj nesreći za koju se sumnjiče Seferovići.