Brzi i žestoki

za "čas posla"

Lažiraju kilometražu i na novijim modelima, namještanje se teško otkriva

25/08/2021
Foto: Ilustracija

Mada se i Evropska unija oglašavala po pitanju namještanja kilometraže na polovnim vozilima, promjena nema, odnosno na novim modelima automobila nije nikakav problem poigrati se sa kilometrima

Većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu otkriti profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara, navodi njemački ADAC.

Mada se i Evropska unija oglašavala po pitanju namještanja kilometraže na polovnim vozilima, promjena nema, odnosno na novim modelima automobila nije nikakav problem poigrati se sa kilometrima.

To potvrđuje i najnovije istraživanje Nemačkog auto-kluba (ADAC). U tu svrhu, nasumično su izabrana tri automobila: Ford Kuga iz 2019, Opel Grandland X iz 2020. i Peugeot 208 iz 2019.

Rezultati su pokazali da se kilometraža može falsifikovati već nakon nekoliko minuta, pristupom odgovarajućim uređajem.

U dva od tri pregledana automobila bilo je dovoljno priključiti uređaj u ugrađenu dijagnostičku utičnicu. U slučaju Opelovog modela, uređaj je morao biti priključen na brzinomer.

Kako zaključuje ADAC, još uvijek se ne primenjuje trenutna uredba EU prema kojoj se kilometraža mora sistemski štititi u automobilu. Zakon je inače na snazi ​​za nove modele automobila od septembra 2017. godine.

Većina žrtava namještanja kilometraže su privatni kupci polovnih automobila. Na taj način, plaća se viša cijena za polovnjak ali takve manipulacije negativno utiču na bezbjednost automobila i servisne troškove.

Ako se, na primjer, zupčasti kaiš pokvari jer ste zbog lažirane kilometraže propustili servis, to može da dovede do oštećenja motora koje košta i po nekoliko hiljada eura.

Prema ADAC -u, većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu otkriti profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.