Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj Memić: Zbunjenost svjedoka i oprečne izjave

sudjenje-slucaj-memic

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu održan je nastavak suđenja Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, piše agencija Patria.

Svjedočila su četiri svjedoka, od čega su tri isključivo ispitana o kombiju kojeg je prodao Ljubo Seferović.

Prvi je svjedočio Admir Gadžo koji živi u kući na početku Velike aleje. Njegov brat Asmir prošli put je posvjedočio da je vidio bordo kombi koji se udaljava u pravcu Vrela Bosne.

Admir je odgovarajući na pitanja tužioca kazao da je u noći 8. februara 2016. godine čuo lupnjavu te je pomislio da je neko oborio kontejner što se već ranije događalo.

Svjedok je kazao da je čuo da se neki automobil kreće velikom brzinom.

– Pogledao sam kroz prozor i vidio kombi sa visokopodignutim žmigavcima – kazao je svjedok navodeći da je bio više odmaknut od prozora nego njegov brat.

Vrlo brzo na lice mjesta stigla je policija, a svjedok je kazao da ih policija nije ispitala te noći.

Sudija Igor Todorović pitao je svjedoka koje je boje bio kombi, na šta je svjedok kazao da se ne sjeća.

Svjedok Amel Bureković zaposlenik je firme koja se bavi prodajom autostakala. On je kazao da je 10. februara u radnju došao Ljubo Seferović (pokazao prstom u sudnici na optuženog) i kupio staklo za auto. Tužilac Meris Ćato pitao je svjedoka kojim automobilom je došao optuženi, a svjedok je kazao sa „tamnoplavim T4 kombijem“. U kombiju je bila žena s bebom i još dvoje djece.

– Bio je nervozan i u žurbi. Prodao sam mu staklo i ubacili u kombi. Kod nas nije izvršio zamjenu jer mu je bilo skupo – kazao je svjedok.

Tužilac je svjedoku pročitao zapisnik izjave koju je dao 29. juna 2016. godine te je navedeno da je tamnozeleni kombi u pitanju. Na ponovljeno pitanje tužioca o boji kombija, zbunjeni svjedok je kazao: Da, bio je tamnozelene boje.

Svoj iskaz dao je i Admir Spahić iz Zenice koji je 16. februara sa Ljubom Seferovićem izvršio zamjenu kombija koji mu je dao uz to još novca.

– Ja sam imao svijetloplavi kombi, a on mi je rekao da ranije imao takav. Ostavio mi je tamnozeleni. U dokumentima je pisalo Bekrija Seferović – kazao je svjedok.

Na pitanje tužioca da li je taj kombi bio oštećen, svjedok je kazao da je imao oštećenja na limariji u prednjem dijelu.

– Blatobrani su bili crni i boja se nije slagala sa ostatkom kombija – kazao je svjedok.

On je kazao da je taj kombi odvezao majstoru, sredio ga i zatim prodao u Vitez za 3.900 KM.

Posljednji je svjedočio Rasim Bašić koji je u maju od čovjeka iz Viteza kupio taj kombi. Na pitanje ko je naveden u saobraćajnoj dozvoli, svjedok je kazao „ovaj Seferović“.

– Napravili smo ugovor na moju nevjestu Jasminu Bašić. Registracija je istekla 18. maja, registrovao sam i preveo na navjestu.

Svjedok je dalje naveo da ga je 31. maja pozvao Admir Spahić (prvi koji je kupio kombi od Seferovića) jer se poznaju iz Zenice i pitao je li kombi još kod njega i da treba da ga dovuče u Sarajevo što je i uradio te ga je policija pregledala.

U današnjem toku suđenja vladala je opšta zbunjenost svjedoka, kao i oprečne izjave. Sudija Igor Todorović na samom kraju ionako zbunjenog svjedoka ispitivao je o načinu kupovine kombija, da li je imao punomoć kako je kupio itd. Drugih pitanja koja bi se odnosila na samu noć događaja i okolnosti nije bilo.

Odbrana Ljube i Bekrije Seferovića nije imala nijedno pitanje za svjedoke.

Sljedeće ročište zakazano je za 9. decembar.