Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slučaj nastavnice Emke Alić iz Lukavca vrhunac je bezobrazluka u školskom sistemu

emka-alic-lukavac

Našoj redakciji obratila se Emka Alić, nastavnica razredne nastave iz Gnojnice, opština Lukavac.

Alić je učestvovala na konkursu koji je provela Osnovna škola Miričina iz Miričine, općina Gračanica i na istom završila kao prvorangirana. Rezultati konkursa objavljeni su i u javnim glasilima, no Emka je tek tada shvatila da za radno mjesto nije dovoljno biti najbolji, nego i mati muža u upravnom odboru škole!

– Odluka o mom prijemu i rang lista kandidata na ovu poziciju je uredno objavljena na vidnom mjestu u školi, ali je odmah uklonjena zbog pritiska na direktora škole od strane člana Školskog odbora Mirze Okić jer je njegova supruga Edisa Okića bila drugorangirana, a njoj se “štimao” ovaj konkurs – kaže Emka Alić.

Nakon što je Okićeva supruga završila kao druga, vrlo brzo je aktiviran mehanizam da se spriječi da Emka Alić počne raditi u školi.

– Ona je odmah po donošenju Odluke o mom prijemu, uložila Prigovor Školskom odboru. Obzirom da Školski odbor zna da je njen Prigovor neosnovan, odlučili su da ne dolaze na sjednicu koja je uredno sazvana, kako bi u nedostatku kvoruma izostalo i razmatranje njenog Prigovora, objašnjava Emka.

– Direktor škole je poslao dopis nadležnom Ministarstvu uz obrazloženje da je to razlog zbog kojeg me nije pozvao na posao, iako sam uredno i na vrijeme potpisala Izjavu o prihvatanju tog radnog mjesta.

Emka Alić i danas, više od mjesec dana nakon što je dbila posao, čeka. Ide u školu svaki dan.

– Sjedim u hodniku škole, a drugorangirana radi u nastavi na mom radnom mjestu, iako joj je angažman istekao 15. septembra 2017.

Prema tekstu Konkursa, po izjavljenom Prigovoru Školski odbor je dužan odlučiti u roku od dva dana od isteka roka za Prigovor.

– Međutim, Školski odbor i direktor škole svjesno krše Zakon i Pravilnik jer je rok za donošenje konačne odluke o prijemu na navedenu poziciju već istekao.

Žalila se, ali…

– Poslala sam Prijave i Prigovor na šest adresa, svim komisijama na Tuzlanskom kantonu, odgovora još nema. Čekam pismene odgovore kako bih mogla pravnim putem da ostvarim svoja prava, kaže Emka Alić.

U velikom broju slučajeva posao se u školskim ustanovama u BiH namještao famoznim intervjuom u kojem bi podobni kandidat dobio najveću ocjenu, a onaj s boljim referencama ali bez štele, dobija bi minimalnu. I to je odlučivalo pobjednika.

U ovom slučaju, očito je, pojavljuje se još bezobrazniji i još drskiji model. Supruzi člana Školskog odbora u konačnom zbiru nije mogla pomoći ni 9 bodova na intervjuu (Emka Alić dobila je 3). No, Emka Alić sjedi na hodniku, a Edisa Okić radi na njenom mjestu.

Reagovalo Ministarstvo i Vlada TK

U prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona 21. avgusta je održan radni sastanak ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK mr.sc. Zlatana Muratovića i saradnika sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih škola, Aktiva direktora srednjih škola i predsjednicima sindikata osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Ministar Muratović tada je zahtijevao od direktora ustanova obrazovanja da se konkursna procedura, bez odlaganja, završi do 12. avgusta 2017. godine, odnosno da 15. avgusta 2017. godine izvrši prijem nastavnika i stručnih saradnika po raspisanom konkursu.

“Jučer je bila sjednica Vlade TK, i školski odbor u OŠ Mričina je razrješen dužnosti upravo zbog neizvršavanja naredbe iz Ministarstva o krajnjem roku za okončanje konkursnih procedura. Imenovan je privremeni školski odbor”, rečeno nam je danas u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li i kada direktor škole Nihad Hodžić i privremeni školski odbor ispoštovati rezultate konkursa. I, hoće li uopšte direktor Hodžić biti pozvan na odgovornost?