Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presuda za mito

Slučaj u BiH: Otac bebe koja je ispala nakon porođaja kažnjen s 5.000 KM 

foča bolnica
Foto: Facebook

Prema optužnici, Vesić je optužen za davanje mita jer je doktoru Čančaru dao 400 KM, a Sokolovićevoj 100 KM

Otac bebe koja je nakon poroda u Fočanskoj bolnici, ispala na pod medicinskom osoblju priznao je da je ljekaru i medicinskoj sestri dao 500 KM mita i pristao da mu sud za to izrekne novčanu kaznu od 5.000 KM.

Naime, Trebinjac Danijel Vesić je sa Republičkim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice u kojem je navedena ova kazna, a to je prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda, pišu Nezavisne.

Odvojena istraga

Presuda će biti izrečena 8. novembra, a Vesić se sporazumom obavezao da svjedoči protiv specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara i medicinske sestre akušerke Gordane Sokolović.

Prilikom zaključenja sporazuma sa Vesićem Tužilaštvo je u obzir uzelo to da je on od početka priznao krivicu te njegovo korektno vladanje ali i činjenicu da je otac maloljetnog djeteta.

Inače, u slučaju bebe koja je ispala osoblju Univerzitetske bolnice Foča, vodi se odvojena istraga, koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

U Banjoj Luci izgorjelo 200.000 maraka

Požar u “Elektrokrajini”


U Banjoj Luci izgorjelo 200.000 maraka

Krivicu žele da priznaju i dr Čančar i medicinska sestra Sokolović koje terete da su Vesića uzeli mito kako bi carskim rezom porodili njegovu suprugu te su u toku pregovori u vezi s njihovim priznanjem krivice. Postupak protiv njih dvoje je razdvojen.

Prema optužnici, Vesić je optužen za davanje mita jer je doktoru Čančaru dao 400 KM, a Sokolovićevoj 100 KM.

Sa druge strane doktora i medicinsku sestru tužilaštvo tereti za primanje mita za medicinski tretman Vesićeve supruge Jovane tokom prijema u bolnicu, porođaja i postporodajnog oporavka, a u skladu sa svojim ovlaštenjima, takve radnje su i morali izvršiti.

“Počastio” doktora i sestru

U optužnici se takođe navodi da su novac uzeli 18. avgusta 2022. godine kada je Vesić doktoru u njegovoj kancelariji dao 400 KM te je rekao da želi da počasti i medicinsku sestru Sokolović kojoj je dao 100 KM.

Njegova supruga se porodila dan kasnije 19. augusta.

Tek rođena djevojčica je odmah nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju i zadobilo povrede glave.

Radi se obostranoj frakturi lobanje i hematomu.

Bebi je ukazana pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana i stanje se popravilo.

Taj dan umjesto Sokolovićeve na porođaju Jovane Vesić je bila Biljana Kulić druga medicinska sestra.

U odvojenoj istrazi koju sprovodi Okružno javno tužilaštvo u Trebinju u slučaju povrede bebe obuhvaćeni su Čančar, pedijatar dr Vladimir Turuntaš, te babica Biljana Kulić a terete ih za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.