Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skandal na pomolu

Služba institucija BiH dovela u zabludu ponuđače na tenderu?!

Foto: Pixsell/Društvrene mreže
Milan i Snežana Jolović

Posao dali firmi koju je između ostalih osnovao SNSD-ovac Milan Jolović, bivši komandant zloglasne jedinice „Vukovi s Drine“

Ured za razmatranje žalbi BiH poništo je odluku Službe za zajedničke poslove institucija BiH kojom je za izradu elaborata tehničke zaštite objekata Parlamentarne skupštine i institucija BiH izabrao jednu banjalučku i sarajevsku firmu, otkriva Fokus.ba.

Naime, Služba za zajedničke poslove za ovaj posao odabrala je grupu ponuđača Agenciju Middle point Sarajevo (nosilac grupe) i Alpha Security Banja Luka. Na ovaj tender se žalila agencija Sword Security koja se žalila na nezakonitosti, a što je URŽ uvažio.

Naime, kako stoji u rješenju URŽ-a, Služba je izabrala ovu grupu suprotno onome što je propisana vlastitom tenderskom dokumentacijom, posebno u segmentu posjedavanja industrijske sigurnosne dozvole koju izdaje Ministarstvo sigurnosti BiH.

navodi URZ da su doveli u zabludu ponudjace
Navodi URZ-a da su doveli u zabludu ponuđače

Kako je ustanovljeno, navedena grupa ponuđača dostavila je sigurnosnu dozvolu stepena „tajno“ samo za jednog člana i to firmu Alpha Security dok nije dostavila dozvolu za samo nosioca grupe, firmu Middle point Sarajevo. S druge strame, dostavili su dokaze o uspješno izvršenim ugovorima samo za firmu Middle Point Sarajevo, dok to nisu učinili i za navedenu banjalučku firmu. Obje stavke su trebale biti dostavljene za oba člana grupe.

U svom zaključku URŽ je čak bio drastičniji te je naveo da je ugovorni organ, Služba za zajedničke poslove institucija, tendersku dokumentaciju pripremila na takav način na koji je „doveo u zabludu ponuđače prilikom pripreme ponuda“.

Dalje navode da je tenderska dokumentacija proturječna i nejasna u pojedinim dijelovima, a sve to je, navode, dovelo u zabludu ponuđače prilikom pripreme ponuda, ali i do narušavanja principa Zakona o javnim nabavkama BiH.

iz registra Snezana Jolovic suvlasnica Alpha Security
Iz registra – Snežana Jolović suvlasnica Alpha Security

Inače, firmu Alpha Security je, među ostalima, osnovao i SNSD-ov odbornik Skupštine opštine Sokolac Milan Jolović. On je tokom agresije na BiH bio komandat zloglasne jedinice „Vukovi s Drine“ koja je bila u sastavu Vojske Republike Srpske.

Jolović je 2011. godine zajedno sa suprugom Snežanom osnovao i firmu „Alpha Security Plus“.

Vijeće ministara BiH je kao v.d. direktora Službe za zajedničke poslove imenovala Jovana Šilja iz DEMOS-a. On je, prema ranije pisanju Žurnala imenovan na ovu funkciju iako je bio tek kandidat na konkursu.