Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Službeni Beograd: Srbija ne razumije smisao ni cilj rezolucije o Srebrenici

BiH

srebrenica124

Službeni Beograd uputio je stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pismo u povodu britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici s porukom da Srbija “ne razumije ni smisao ni cilj te rezolucije”, ocijenivši da bi ona utjecala na destabiliziranje situacije u regiji i na političke odnose u Srbiji, izvjestili su u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji.

Citirajući sadržaj pisma, u koje je uvid imala agencija Tanjug, navodi se da “Republika Srbija odaje poštovanje svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ”, uz čvrsto uvjerenje da “sjećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, trebaju biti isključivo u funkciji pomirbe i promicanja regionalne suradnje i dobrosusjedstva”.

U pismu je naglašeno i da “naslijeđe prošlosti ne smije biti prepreka našoj zajedničkoj budućnosti”.

[quote_box_right]Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je prošle sedmice da je spreman otići i odati poštu srebreničkim žrtvama ukoliko to Bošnjaci žele i ako hoće prihvatiti činjenicu da Srbija kažnjava zločine, ali traži da budu kažnjeni i zločini drugih[/quote_box_right]

Srbija je, kako se navodi, upravo zbog takvog stajališta “s iznenađenjem dočekala nacrt teksta rezolucije VS UN koji je primila od Velike Britanije u povodu 20. godišnjice zločina koji se dogodio u Srebrenici”.

U pismu je naglašeno kako “Srbija drži da bilo kakva rezolucija neće pridonijeti pomirbi u regiji” već naprotiv “izazvati tenzije i dodatno ju destabilizirati”.

“Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije, koja – osim što bi utjecala na destabiliziranje u regiji – dodatno bi utjecala i na destabiliziranje političkih odnosa u samoj Republici Srbiji”, istaknuto je u pismu koje je upućeno na adrese stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

Velika Britanija predložila rezoluciju u kojoj bi se najoštrije osudio genocid u Srebrenici

Velika Britanija je uputila prijedlog rezolucije u kojoj bi se najoštrije osudio genocid u Srebrenici gdje su srpske snage prije dvadeset godina ubile više od 8000 Bošnjaka. Rezolucijom bi se isto tako osudilo svako poricanje tog genocida, te pozvalo zemlje članice UN-a da u svoje obrazovne programe uključe nastavu o genocidu i ratnim zločinima kroz povijest kako se oni ne bi ponovili.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je prošle sedmice da je spreman otići i odati poštu srebreničkim žrtvama ukoliko to Bošnjaci žele i ako hoće prihvatiti činjenicu da Srbija kažnjava zločine, ali traži da budu kažnjeni i zločini drugih.

“Ja sam spreman sagnuti glavu i odati počast nevinim žrtvama”, rekao je Vučić i naglasio da njegova vlada ne podržava nacrt rezolucije o Srebrenici, ali je istaknuo da se u Srebrenici dogodio “težak i jeziv zločin”, te da Srbi, kao narod koji je u povijesti iznimno stradao u ratovima, mora pokazati da poštuje tuđu patnju i tuđu bol.