Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena prekinuta tradicija: Top ponovo označava vrijeme iftara u Tuzli

BiH

tuzla top ramazan (1)

Top koji na radost postača ovog ramazana, nakon 60 godina, u Tuzli ponovo označava vrijeme iftara, napravljen je za svega nekoliko sati. Iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla kazali su da se na ovaj način ponovo nastavlja davno prekinuta tradicija koja datira iz osmanskog perioda.

“Ideja da top označi kraj cjelodnevnog posta odavno je prisutna, ali nije bilo uslova za njenu realizaciju. Ove godine posložile su se neke stvari i ovo je Medžlisov poklon gradu Tuzli. Kada se pročulo da će top s brda Kicelj označavati iftarsko vrijeme, uslijedilo je oduševljenje kako starijih, tako i omladine. Top će pucati svaku noć i potrudit ćemo se da se to ubuduće ne prekida”, izjavio je Mumin ef. Muminović, imam Hadžijske džamije u Novom Naselju.

Ef. Muminović pojašnjava da ovakav način obilježavanja kraja cjelodnevnog posta seže od vremena osmanske vladavine tj. od dolaska islama na ove prostore i izgradnje džamija.

“Oni tu tradiciju nisu prekidali, pa je ona još uvijek prisutna u nekim gradovima u Turskoj, a nakon Drugog svjetskog rata u bh. gradovima taj je običaj prekinut. Na području Ljubuškog zadržao se do 1970-ih godina, kada je nakon povrijeđivanja tobdžije ovaj običaj zabranjen. Inače, praktikovao se iz razloga što je ramazanski post precizan, te nije uredu ako se iftari ranije ili se zakasni sa iftarom. U vrijeme kada nije bilo struje, označavanje vremena pomoću topa bilo je jedino rješenje kako bi cijela čaršija bila obaviještena”, naveo je ef. Muminović, dodajući da se od unazad nekoliko godina ovaj običaj ponovo praktikuje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je čuo za namjere Medžlisa IZ Tuzla, Enes Pargan je prionuo na posao i ubrzo napravio top.

“Iz Medžlisa su me posjetili i izložili su svoju ideju. Već su od Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona dobili potrebne dozvole, pa smo imali malo vremena, svega nekoliko sati do prvog iftara ove godine. Nakon konsultacija sa pirotehničarom, brzo smo napravili konstrukciju koja nije teža od 20 kilograma, jer se top nakon korištenja mora prenositi. Topovska cijev je originalna”, opisao je Pargan.

Amir Osmanović, koji je zadužen za označavanje iftarskog vremena, pojasnio je kako se top koristi.

“Upotrebljava se klasična pirotehnika, a u cijev se ubaci vatrometna bomba, pirotehnički efekt, koji odaje utisak da je iz topa ispaljeno pravo topovsko đule. Lijep je osjećaj na ovaj način pozvati postače da sjednu za sofru i nadam se da ću ovo raditi i narednih godina”, izjavio je Osmanović.

Za razliku od novog, tuzlanski iftarski top koji je do prije 60 godina označavao kraj posta, bio je postavljen na drugom mjestu.

“Nalazio se u naselju Gornje Brdo, u tzv. opštinskoj bašči, niže vile Pašage Mandžića. Kada bi se trebao začuti ezan, top je pucao. Živjela sam u blizini, na Golom Brijegu, i kada bismo mi, djeca, čuli pucanj, sa sokaka smo utrčavali u kuću da jedemo. Kasnije su partizani i komunističke vlasti to zabranile, a vrlo mi je drago što se na ovakav način ponovo obilježava vrijeme iftara, jer me taj zvuk i ramazanska atmosfera podsjećaju na djetinjstvo” kazala je 79-ogodišnja Ševala Omeragić.