Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smanjen broj krivičnih djela u prošloj godini

BiH

vijece-ministara-bih-zvizdic

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2014. godini, koja je zbir pokazatelja svih sigurnosnih agencija u BiH a u kojoj se navodi da je prošloj godini registrirano smanjenje ukupnog broja počinjenih krivičnih djela u BiH za 7,57 posto u odnosu na godinu ranije.

U Informaciji se navodi i da je smanjen broj izvršenih krivičnih djela iz oblasti općeg kriminaliteta za 12,38 posto, kao i da je smanjen broj prekršaja u oblasti javnog reda i mira za 10,58 posto.

[pull_quote_right]U prošloj godini u odnosu na 2013. došlo je do pada broja krivičnih djela prekograničnog kriminala za 14,1 posto[/pull_quote_right]

U oblasti granične sigurnosti i kretanja boravka stranaca evidentirano je 2.593 prelazaka, odnosno pokušaja prelaska preko državne granice za 1.195 osoba za kojima su nadležni organi raspisali potjernice, mjere zabrane prelaska državne granice ili sigurnosno interesantnih osoba, dok je u ilegalnom prelasku državne granice otkriveno 189 osoba, što je manje za 39 osoba ili 17,11 posto.

Istovremeno je registrirano 1.987 stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH jer nisu ispunjavali uvjete propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, što je smanjenje u odnosu na 2013. godinu za 4,43 posto.

U prošloj godini u odnosu na 2013. došlo je do pada broja krivičnih djela prekograničnog kriminala za 14,1 posto, a i dalje su najbrojnija krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i pokušaj njihovog krijumčarenja preko državne granice.

Broj krivičnih djela u vezi s trgovinom ljudima u 2014. godini smanjen je za 5,88 posto u odnosu na 2013. godinu, a trend opadanja imaju i krivična djela krijumčenja osoba na nivou BiH za značajnih 29,16 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U prošloj godini nije izveden nijedan teroristički napad, iako i BiH u kontekstu mogućih opasnosti od terorizma dijeli poziciju mnogih zemalja suočavajući se sa stalnim rizicima pa su neke potencijalne prijetnje blagovremeno uočavane i preventivno suzbijane, a vinovnici privedeni odgovornosti. Tako su u SIPA-i podnesena 22 izvještaja zbog postojanja osnova sumnje za počinjenja krivična djela u vezi s terorizmom protiv 22 poznate osobe i jedne NN osobe.

U prošloj godini na nivou BiH zabilježeno je 49 ubistava, što je više za 6,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Osjećaj nesigurnosti kod građana najviše izazivaju i dalje najbrojnija krivična djela protiv imovine (20.845 prijavljenih djela), ali je u prošloj godini zabilježeno njihovo smanjenje za 9,96 posto u odnosu na 2013. godinu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.