Nikolić o ruskom vetu na rezoluciju o Srebrenici: Veliki dan za Srbiju

nikolic-tomislav

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je u povodu ruskog veta na prijedlog rezolucije o Srebrenici izjavio kako je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj, javlja Tanjug.

[pull_quote_right]Čak i da je takva paradoksalna odluka bila donijeta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzila[/pull_quote_right]

“Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemiziraju Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucjene i ultimatume. Zato što su odoljeli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu”, rekao je srbijanski predsjednik u pisanoj izjavi medijima.

Naveo je da se “u Srebrenici dogodio užasan zločin koji je osudila cijela Srbija”.

“Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podnijeta je čini se najdrastičnija, imala je za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmjera” dodao je Nikolić.

“Čak i da je takva paradoksalna odluka bila donijeta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzila. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regiji i snaženju prijateljstva širom svijeta” naglasio je srbijanski predsjednik.