SMART tehnologija u “pametnim mektebima”

pametni mektebi

Imtec Solutions divizija kompanije Imtec koja nudi napredna poslovna rješenja u posljednje dvije godine isporučila je više od 150 SMART tabli obrazovnim ustanovama i institucijama u Bosni i Hercegovini. SMART je svjetski lider u digitalnoj nastavi, inovator već više od 25 godina čija se napredna tehnologija za interaktivno učenje koristi u 3 miliona učionica širom svijeta, a Imtec Solutions je direktni partner SMART tehnologije u Bosni i Hercegovini.

“Pametni mekteb” jedan je od projekata koje Imtec Solutions provodi u saradnji sa Islamskom zajednicom, u okviru kojeg su u posljednje dvije godine isporučena SMART-ova tehnološka rješenja koja imaju za cilj brže i jednostavnije učenje korištenjem naprednih tehnologija.

“Saradnja na svim nivoima Islamske zajednice na ovom projektu, a posebno sa imamima je uvijek bila usmjerena na to da djeca dobiju najbolje moguće rješenje u cilju bržeg i jednostavnijeg učenja. Također, kada je riječ o ovom projektu Imtec Solutions za potrebe obrazovnih ustanova Islamske zajednice uvijek obezbjeđuje posebne cijene. Primjenom SMART tehnologije u nastavi učenje dobija sasvim novu dimenziju. Učenici su motivirani da stiču nova znanja uz pomoć zanimljivih sadržaja i znatiželjom, a ne ocjenama koje će dobiti na testu. Djeca kroz interaktivnu nastavu uče dajući svoj doprinos aktivno, nerijetko preuzimajući ulogu učitelja. Učenici koji nisu skloni javnim nastupima imaju priliku da se i njihovo mišljenje čuje kroz aplikaciju koja omogućava dijeljenje sadržaja. To su samo neke od pogodnosti SMART korisnika koje smo primijetili u ove dvije godine implementacije projekta”, naveli su u Imtec Solutions.

SMART je pronalazač SMART Board-a i programa SMART Notebook-a, najpopularnijeg softvera za kolaborativno učenje na svijetu. SMART-ovo rješenje koje se najčešće koristi u mektebskoj nastavi je SMART interaktivni set koji se sastoji od SMART table SBM480 i projektora, te interaktivni displej SMART Board 6065 koji dozvoljava rad dvije osobe istovremeno.

Kao najbolje interaktivno rješenje dobitnik je prestižne nagrade na svjetski poznatom sajmu ovakve opreme BETT, koji se svake godine održava u Londonu.
Imtec Solutions pruža punu podršku korisnicima. Nakon isporučene table, ugradnje i kalibriranja slijedi edukacija za korisnike uređaja kako bi bili u stanju iskoristiti puni potencijal svoje SMART table.