Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smijem li ići na fitnes: Šta sve građani pitaju Islamsku zajednicu u BiH?

BiH

bajram-namaz-5
Foto: I. Kralj

Muslimani u BiH koji imaju određene sumnje ili se generalno žele informisati o ključnim pitanjima za vjeru, mogu se obratiti Islamskoj zajednici u BiH.

Na zvaničnoj stranici ove organizacije objavljena je i arhiva pitanja koja su uputili vjernici kao i odgovora koje je dala Islamska zajednica, odnosno muftija Enes Ljevaković.

Pitanja su podijeljena po brojnim oblastima kao što su Ekologija, Vakuf, Odgoj, Igre na sreću, Politika i slično.

Tako jedna zabrinuta vjernica pita: “Smijem li se uključiti na fitnes ili nešto slično iako tamo muziku puštaju zbog motivacije?“

U odgovoru koji je dobila stoji da nema zapreka uključivanju u program vježbi namijenjenih smanjenju tjelesne težine ako žene vježbaju odvojeno od muškaraca.

dsadas

Još jedna vjernica postavila je pitanje: “Da li je djevojci/ženi dozvoljeno bušiti uho više puta?“

“Sasvim je izvjesno da je ovo o čemu govorite i što se nalazi na fotografiji oblik ekstravagantnog ponašanja koje nema veze s islamom i njegovom tradicijom u pogledu ženskog nakita. Ovo o čemu govorite je povođenje i povlađivanje modnim trendovima sa Zapada, a ne za islamskom tradicijom“, stoji u odgovoru muftije Enesa Ljevakovića.

Nekolicina vjernika postavila je pitanje o mogućnostima klađenja, odnosno da li to vjera dozvoljava?

“Izbjegavajte klađenje bez obzira na predmet klađenja. Sve je to jedna vrsta zabranjenog kockanja. Kao što je zabranjeno trošiti novac u to, zabranjeno je i osvojeni novac trošiti na svoje potrebe“, navodi se u odgovoru.

“Da li je muslimanu dozvoljeno čitati Bibliju radi izučavanja drugih religija?“, pita se jedan vjernik, a odgovoreno mu je da nema zapreke da se čita spomenuto djelo u spomenutu svrhu.

Vjernici su često zabrinuti zbog prisustva pojedinih sastojaka u hrani a koji su zabranjeni u islamu. Tako jedan vjernik pita smije li jesti čokoladne rum pločice?

iz

“Mišljenja smo da je bolje izbjegavati taj i sve druge proizvode u čijem sastavu se nalazi alkohol. Sam naziv ‘rum pločice’ ukazuje da se one ipak proizvode na bazi ruma. Dobro bi bilo da kontaktirate Agenciju za certificiranje halal kvalitete koja ima više informacija u vezi sastava pojedinih prehrambenih artikala“, navedeno je u odgovoru.

Neke od vjernika zanimalo je da li je dozvoljeno čitanje Kur'anskih ajeta s računara ili s drugog mjesta bez abdesta?

“Prema propisu u našem mezhebu, zabranjeno je uzimati Kur'an bez abdesta kao i učiti držeći Kur'an u rukama. Učenje kur'anskih ajeta napamet ili sa ekrana bez abdesta je dozvoljeno, ali je bolje i potpunije činiti to s abdestom”, stoji u odgovoru Islamske zjaednice u BiH.