Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH

Smijenjen Karajbić: Zaimović predsjedavajući Predstavničkog doma

parlament fbih 11

Za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda nije bilo kandidata naknon odustajanja Gorana Opsenice

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Mladen Bošković je izvjestio Dom o rezultatima sjednice Komisije za izbor i imenovanja.

Kako je kazao, Komisija je sa sedam naprema četiri izglasala Prijedlog da se prvo izabere dopredsjedavajući iz reda hrvatskog naroda Mladen Bošković.

Potom je sa 6:5 izglasan Prijedlog da Predstavnički dom razriješi sadašnjeg predsjedavajućeg Elvira Karajbića.

Istim omjerom je izglasan Prijedlog da se za predsjedavajućeg izabere Mirsad Zaimović.

Sa tri glasa za, četiri protiv i četiri suzdržana Komisija je odbila prijedlog Kluba DF-GS da Mara Đukić bude kandidat za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatsog naroda.

Damir Mašić je na početku rasprave o prvoj tački dnevnog reda zahvalio Karajbiću na dosadašnjem radu i poželio da njegov nasljednik bude podjednako uspješan.

“Čim ste iskazali želju da idete u izbor novog rukovodstva nikakvih opstrukcija nije bilo. SDP je opozicija, ali ne opozicija državi. Novog predsjedavajućeg bi zamolio da nastavimo prekinutu redovnu sjednicu”, poručio je Mašić.

Mladen Bošković je potom izabran za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH sa 56 glasova za, pet suzdržanih i 26 protiv.

Potom je Damir Mašić zatražio pojedinačno izjašnjavanje.

Nakon pojedinačnog glasanja, Bošković je dobio 57 glasova podrške, jedan zastupnik je bio suzdržan, a 32 poslanika bila su protiv. Za razrješenje Karajbića s mjesta predsjedavajućeg glasalo je 52 za, sedam suzdražnih i 29 protiv.

Klub SDP-a ponovo je zatražio pojedinačno glasanje, nakon kojeg su 53 zastupnika podržala smjenu Karajbića. Suzdržanih je bilo šest uz 31 glas protiv.

Potom je Mirsad Zaimović iz SDA izabran za predsjedavajućeg Doma sa 53 glasa za, tri suzdržana i 33 protiv. Sabina Ćudić iz Naše stranke zatražila je pojedinačno glasanje, nakong kojeg je Zaimović dobio podršku 53 zastupnika, uz osam suzdržanih i 29 protiv.

Za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda nije bilo kandidata naknon odustajanja Gorana Opsenice.

Data je pauza od 15 minuta da predsjedavajući preuzme materijale.