Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH

Smiju li se objaviti imena onih koji krše naredbu o izolaciji

samoizolacija-policija-2-681×364

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka za Fokus.ba pojasnio je stav Agencije o ovom pitanju

Nakon što je Vlada Crne Gore donijela odluku da objavi imena osoba koje su u izolaciji jer je dosta onih koji krše mjere da moraju ostati kod kuće, slične inicijative pojavile su se i u našoj zemlji. Naročito nakon što su posljednja dva dana nadležni organi tokom kontrola na kućnim adresama tih osoba konstatirali da desetine njih ne poštuju propisanu mjeru.

Istovremeno, u našoj zemlji pojavile su se dileme da li bi objavom imena osoba u izolaciji bio prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, jer bi u slučaju njegovog kršenja, nakon što ova situacija prođe moglo doći do pokretanja prijava.

Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka za Fokus.ba pojasnio je stav Agencije o ovom pitanju. On ističe da Agencija nema ništa protiv toga da imena onih koji krše mjere izolacije budu odmah objavljena. Što se tiče objave imena svih osoba koje imaju rješenje o obaveznoj izolaciji, Kovačević pojašnjava da je ta odluka na drugim nadležnim institucijama.

-U slučajevima kršenja mjera izolacije, nema nikakve dvojbe da se imena tih osoba objave.Kada je u pitanju objava svih imena, to je posao institucija, prije svega kriznih štabova i zdravstvenih stručnjaka koji u ovom trenutku trebaju procijeniti je li to od interesa javnosti i ako je to goruća potreba oni moraju donijeti takvu odluku . S druge strane Agencija ne može sad odmah zauzeti stav o tome treba li objaviti imena svih drugih osoba u izolaciji jer nemamo informacije o tome, koji bi podaci bili objavljeni –kazao je Kovačević.