Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smiljana Vovna: Odbranimo Gimnaziju „Meša Selimović“ u Tuzli!

BiH

vovna gimnazija mš

Profesorica sociologije u Gimnaziji „Meša Selimović“ u Tuzli Smiljana Vovna, pozvala je sve bivše i sadašnje učenike ove obrazovne institucije, ali i cjelokupnu javnost, da dignu svoj glas i „odbrane integritet i tradicije škole“ koja postoji od 1899. godine.

U pismo koje je uputila medijima, profesorica Vovna reaguje na namjere Vlade Tuzlanskog kantona i menadžmenta Gimnazije „Meša Selimović“ da se dio prostora školske zgrade ustupi na korišćenje Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

– Nezamislive su posljedice koje takva odluka može proizvesti. Nikada više Gimnazija ne bi bila kao prije. Gimnazija je samo naša, svih građana ovog grada, generacija koje su bile i koje dolaze. Zato gimnazijalci, bivši, sadašnji i budući, dignite svoj glas. Pridružite se apelu profesora, učenika i roditelja da ne dozvolimo miješanje studenata i učenika. Neka naša škola ostane ono što je i bila – najopremljenija u kantonu i državi, sa najboljim rezultatima njenih učenika i profesora. Neka ostane ono što jeste zarad generacija koje su je završile i onih koje dolaze, napisala je profesorica Vovna u svom apelu.

Podsjeća da je Gimnazija „Meša Selimović” iznjedrila mnoge velikane iz raznih oblasti života. Bila je, kaže, rasadnik intelektualne elite ovog grada, čitave bivše SFRJ, a danas Bosne i Hercegovine.

– Školovale su se u njoj tri i više generacija istih porodica, za 116 godina postojanja postala je intelektualni stub građana Tuzle. Borili su se njeni profesori i u ovom ratu. Neki na liniji fronta, a neki u učionici sa svojim đacima. Probrodili smo mnoge krize, ali ostali smo čvrsti na temeljima koje su izgradile generacije prije nas, navodi Vovna u svom pismu.

Upozorava da je Gimnazija danas ponovo u svojevrsnom ratu. Bori se za svoj prostor, za ime, za ugled.

-Prodaju nas za sitnostranačke ustupke, izdaju naše učionice kao da smo na pijaci, pa ko ponudi više… Gimnazijalci, bivši, sadašnji, budući, vrijeme je da zajedničkim snagama odbranimo našu školu. Da ovoj instituciji vratimo njen institucionalno-kulturološki ugled. Mi smo prolazni u ovom vremenu kao i predhodne generacije prije nas. Treba da ostavimo u amanet i na čuvanje našu Gimnaziju generacijama koje dolaze, stoji na kraju pisma profesorice sociologije tuzlanske gimnazije, Smiljane Vovne.

Još nema reagovanja predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, zaduženog da riješi problem prostora Akademije dramskih umjetnosti, koja je do sada koristila objekt nekadašnjeg Doma armije. Ovo zdanje, koje je još u dobrom stanju, planirano je za rušenje kako bi se na tom prostoru, prema planu VSTV BiH, izgradila zgrada Općinskog suda vrijedna blizu tri miliona eura.