Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Prozore ne otvaramo, djeca su bolesna”: Smrad se širi s deponije Smiljevići (FOTO)

BiH

deponija smiljevici (6)
Foto: D. Begović

Nekolicina građana nastanjenih u Mjesnoj zajednici Zabrđe okupila se jutros na lokaciji Gradske deponije Smiljevići kako bi ukazala na alarmantno stanje u kojem se ona nalazi i činjenicu da kantonalne vlasti ovaj problem, uprkos stalnim pritužbama stanovnika tog područja, još nisu riješile.

Najveći problem stanovnicima ovog, ali i drugih okolnih naselja, predstavlja neugodan miris koji se širi sa deponije, pogotovo u ljetnom periodu kada su temperature više.

Navode kako im je zbog toga onemogućen boravak van kuća, do te mjere da ni prozore ne mogu otvoriti. Okupljeni tvrde da su njihova djeca izložena različitim infekcijama i da su zbog toga često bolesna.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Zabrđe Munir Gaković rekao je za BHRT da su građani danas razgovarali sa predstavnicima radnog tima, ali nisu zadovoljni onim što su čuli, jer je za rješenje ovog problema potrebno puno vremena i novca.

Adisa Vejo kazala je da okupljeni građani traže da se deponija konzervira i zatvori, a da se do tada izvrši sanacija postojećeg stanja. U suprotnom, građšani najavlju da će će boriti. Odgovornim ne smatraju isključivo KJKP “Rad”, već čitavo društvo i državu.

Sa svoje strane, nadležni iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) i KJKP “Rad” tvrde da se odlaganje komunalnog otpada na deponiji Smiljevići vrši na sanitaran način i da nikada se ne odstupa od predviđene tehnologije odlaganja.

U ranije objavljenom saopštenju naveli su da se intenzivno radi na implementaciji Programa sanacije sarajevske deponije za period 2016-2020. godine i da su samo u ovoj godini izdvojena sredstva u iznosu od oko 1,3 miliona KM.

Takođe, tvrde kako se očekuje da će do kraja septembra biti uspostavljano 35 bušotina za prikupljanje deponijskog plina sa centralne plohe, uvezivanje u sistem za otplinjavanje i povezivanje na baklju za spaljivanje ili eventualno energetsko iskorištavanje u ovisnosti od količine i koncentracije metana, što bi trebalo da utiče i na smanjenje neugodnih mirisa sa odlagališta.