Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

OV Novi Grad

Krajnje alarmantno stanje gradske deponije Smiljevići

ov novi grad5 (1)

Burnu reakciju prisutnih izazvala je informacija koju je iznijela pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac, da su u toku aktivnosti na proširenju deponije

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je danas drugu tematsku sjednicu na kojoj je razmatrano krajnje alarmantno stanje gradske deponije Smiljevići, te je nadležnim institucijama upućen apel za hitno rješevanje problema deponije koja zbog nepropisnog rada i nesnosnog smrada, godinama predstavlja problem stanovnicima okolnih naselja, ugrožavajući njihovo zdravlje.

Osim vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo i predstavnika Općine, sjednici su prisustvovali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva prostornog uređenja F BiH, kantonalnog Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstva komunalne privrede KS, Zavoda za planiranje razvoja KS, Zavoda za javno zdravstvo KS, predstavnici sedam mjesnih zajednica u blizini deponije, te predstavnici Udruženja „Eko akcija“ i mediji.

Rad bez okolinske dozvole

Uzimajući u obzir činjenice da se odlaganje gradskog otpada ne vrši na propisan način i u skladu sa ekološkim standardima zbog čega građani najviše trpe, vijećnici su od nadležnih zatražili odgovor na pitanje kako deponija koja nema okolinsku dozvolu i ne funkcioniše po propisima uopće može raditi i ko je dozvolio njen rad?

A da deponija već duži vremenski period radi bez okolinske dozvole potvrdila je Suada Numić, predstavnica Federalnog ministrstva okoliša i turizma. Ona je kazala da je na zahtjev Općine Novi Grad Sarajevo zatražila da se preispita stanje na gradskoj deponiji, te da je zbog neispunjavanja ekoloških standarda postupak izdavanja dozvole prekinut, dok se nedostaci ne otklone.

Najmanje što se zahtjeva od upravitelja deponije KJKP “Rad” jeste da ona funkcioniše po propisanim uslovima. Prije 3 godina kada je obustavljen saobraćaj prema deponiji tada su građanima data obećanja da će se kontinuirano izdvajati sredstva za izgradnju sanitarnih ploha na kojima se odlaže otpad. Ko je odgovoran za to da deponija uopće radi bez okolinske dozvole i zašto se ne zakaže hitna sjednica Skupštine KS i odobre sredstva neophodna za njenu sanaciju kako bi ispunila uslove za izdavanje dozvole, samo su neka od pitanja učesnika današnje tematske sjednice.

Nije u funkciji ni prečistač procjednih voda iz tla deponije

Jedan od uslova za izdavanje dozvole je stavljanje u funkciju prečistača za procjedne vode koji već duži period ne radi, a istaknuta je činjenica da nadležne institucije ni nakon vapaja stanovnika naselja oko deponije, više urgencija i blokade rada deponije od strane građana, nisu poduzele nikave mjere na rješavanju ovog velikog problema, te da se u javnosti plasiraju priče o tome kako se rade studije, pravilnici i zakoni, a da se na uređenju deponije ništa ne radi.

Uz to je rečeno da je zanemarena i činjenica da je deponija namijenjena samo za odlaganje kućnog otpada, a ne i otpada animalnog, životinjskog porijekla, medicinskog, građevinskog i drugih vrsta otpadnog materijala, što dodatno zagađuje zemlju, zrak i vodu.

Protiv proširenja deponije

Burnu reakciju prisutnih izazvala je informacija koju je iznijela pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zijada Krvavac, da su u toku aktivnosti na proširenju deponije. Stav Općine Novi Grad i Općinskog vijeća po tom pitanju je da se kategorično protive bilo kakvom proširenju deponije.

„Stav Općine je da se protivimo bilo kakvom proširenju deponije. Nije mi jasno kako se može ići u proširenje deponije koja nema ni okolinsku dozvolu, te kako se može ići u postupak ako ni ovo što postoji ne funkcioniše. Smatramo da je ona eksploatisana, jer se eksploatiše više od 50 godina i da se više ne nalazi na periferiji grada kao što je to bilo u vrijeme njene izgradnje, te da treba tražiti drugu lokaciju na teritoriji Kantona Sarajevo, na kojoj bi se gradila deponija, a koja nije blizu naseljenih područja”, kazao je načelnik Semir Efendić.

Zaključci

Nakon višesatne diskusije doneseno je 16 zaključaka, od kojih su: da se donese odluka o formiranju radnog tijela – stručnog tima za praćenje stanja u Gradskoj deponiji (Regulacionom centru za upravljanje otpadom Smiljevići), da se uputi inicijativa Skupštini i Vladi KS za izmjenu i dopunu Zakona o komunalnoj čistoći, komunalnim djelatnostima i posebnih propisa shodno Planu upravljanja otpadom KS i drugih zakona koji se tiču ove oblasti, da se resorne općinske službe uključe u izmjene navedenih zakona, da se podnese krivična prijava protiv odgovornih osoba zbog nepostojanja okolinske dozvole, da se hitno pokrene i finansira izrada analize zagađenosti tla u naseljima koja se nalaze u blizini deponije, da se uspostavi sistem naplate okolinske rente koja će pripadati Općini Novi Grad, a koristiti se za potrebe RCUO Smiljevići.

Također, jedan od zaključaka današnje tematske sjednice je i da se od Skupštine i Vlade KS zatraži stalno zasjedanje po pitanju deponije i prekid provođenja aktivnosti na širenju deponije Smiljevići, nezavisna kontrola kvaliteta pokrivanja deponije na način da se izmjere koncentracije gasa, ponovno pokrivanje dijelova deponije za koje se utvrdi da nisu propisano pokriveni, izgradnja spalionice za životinjski otpad, uspostava agencije za zaštitu okoliša na nivou KS-a, da se u budžetu Kantona Sarajevo za 2020. godinu planiraju sredstva u iznosu od milion KM za završetak ucjevljenja Lepeničkog potoka u Zabrđu…