Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snajperista VRS-a pucao iz Doma za slijepe u Nedžarićima

BiH

Ratko Mladic

U nastavku suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, zastupnica optužbe dokazivala je da su snajperisti Vojske Republike Srpske (VRS) ubijali i ranjavali civile u Sarajevu, što je vještak odbrane Mile Poparić opovrgavao.

Unakrsno ispitujući vještaka Poparića, tužiteljka Caroline Edgerton ukazivala je na greške, nepreciznosti i netačnosti u njegovom izvještaju, sugerišući da je na osnovu toga došao do pogrešnog zaključka da građani Sarajeva nisu bili hotimično gađani s položaja VRS-a.

Tužiteljka je pobijala Poparićevu tvrdnju da je 6. marta 1995. u naselju Sedrenik četrnaestogodišnji Tarik Žunić najvjerovatnije bio ranjen zalutalim hicem u razmjeni vatre između Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i VRS-a.

[yuzo_related]

Citirajući izvještaj UNPROFOR-a da je uzvratio vatru po srpskim snajperima koji su pucali na civile, tužiteljka Edgerton je sugerisala da je to “razmjena vatre” koju je svjedok pominjao.

– Vjerujem da je bila razmjena vatre između zaraćenih strana… Bila je vrlo složena situacija… Šta se desilo kada je došao Tarik Žunić, ja ne znam – odgovorio je balističar odbrane.

Zastupnica optužbe tvrdila je i da je Poparić u svom izvještaju namjerno pomjerio mjesto na kojem je Žunić pogođen, kako ne bi bilo vidljivo s položaja VRS-a. Svjedok je uzvratio da su mu mjesto događaja, različito od onog na koje je ukazala žrtva, pokazali očevici.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva. U optužnici je navedeno 17 snajperskih napada u kojima su civili u Sarajevu bili ubijeni i ranjeni.

Veći dio današnjeg ispitivanja tužiteljka Edgerton posvetila je dokazivanju da je u Domu za slijepe u sarajevskom naselju Nedžarići bio snajperski položaj VRS-a, s kojeg je u više prilika pucano na civile.

Vještak Poparić ostao je pri iskazu da “nikada nije dobio takav podatak”. Prihvatio je da je u tom domu bilo srpskih snaga, ali ne i njihovog “uređenog vatrenog položaja”.

Tužiteljka mu je predočila dokument UNPROFOR-a iz jula 1995. po kojem je komandant Ilidžanske brigade VRS-a “priznao” da je iz Doma za slijepe otvarana snajperska vatra i obećao da se to više neće događati.

– Tačno je da ovaj komandant priznaje da je neko otvarao vatru s Doma za slijepe, ali to ne znači da je to bio uređen vatreni položaj. Možda je neko sporadično pucao – registrovan je jedan slučaj pucanja – odgovorio je Mladićev balističar.

Unakrsno ispitivanje Poparića tužiteljka će nastaviti sutra, javlja BIRN-Justice Report.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNRPOFOR-a za taoce.