Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Mrtva trka” RS-a i FBiH u zaduživanju

BiH

cvijanovic novalic (3)

– Dok pričaju o izdaji, oni prodaju Republiku Srpsku. Podsjetit ću vas da je svako dijete koje se rodi u RS zaduženo skoro 4.500 KM, a u Federaciji 2.500 KM. Pri tome, Federacija ima dva telekoma, a Republika Srpska nijedan.Samo kroz afere ”Mital” i ”Bobar banka”, od naroda RS ukrali su više nego što je iznos ovog posljednjeg kredita od 500 miliona KM. Dakle, prvo od naroda pokradu, pa onda narod zadužuju. Nema veće izdaje nego krasti svoj narod!”, rekla je Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS-a, odgovarajući na optužbe iz SNSD-a.

Još prošle godine u augustu Pandurević je prva upozorila da dug RS raste i da je veći od 5,5 milijardi maraka. Gotovo u isto vrijeme objavljen i zvaničan javni dug Federacije koji je iznosio 5,6 milijardi KM, piše novinska agencija Patria.

Republika Srpska se ponajviše zadužuje za podmirenje budžetskog deficita, deficita tekuće likvidnosti i izmirenje postojećeg duga. Jednako tako i Federacija, premda u nešto nižim godišnjim sumama

Republika Srpska se ponajviše zadužuje za podmirenje budžetskog deficita, deficita tekuće likvidnosti i izmirenje postojećeg duga. Jednako tako i Federacija, premda u nešto nižim godišnjim sumama.

Činjenica je da su se i Republika Srpska i Federacija enormno zaduživale kod komercijalnih banaka. To su, nažalost, kratkoročni i najskuplji krediti. Oni koji se bave finansijama znaju da se budžeti mogu vrlo teško oporaviti upravo od ovih kratkoročnih pozajmica od komercijalnih banaka.

Situacija sa zaduživanjem RS-a na čelu čije Vlade je Željka Cvijanović je tragična. Oni čak i ne objavljuju bilateralne kredite koje su dobijali od Ruske Federacije i dijelom od Republike Srbije. Poseban je problem zaduživanje opština u RS-u koje već odavno teško mogu servisirati svoje dugove.

Premda se ponašaju ležerno, vrlo je ozbiljan problem sa zaduživanjem u Federaciji. Naime, prije neka dva mjeseca premijer Federacije Fadil Novalić je objavio zaduženje od jedne turske komecijalne banke u visini od 200 miliona maraka.

Izgleda tragično da se naša izvršna vlast i ne trudi da objavi kada je ovaj kredit postao operativan. Javni dug se i zove javnim jer ga se mora redovno objavljivati u javnosti. Uostalom, on najvećim dijelom na teretu građanima jedne države.

Pandurevićka govori o resursima koji su u RS-u prodati, a novac od prodaje ispario bez pravih rezultata u razvoju. Naime, pare od privatizacije i prodaje firmi sa državnim kapitalom morale su ići u razvoj i zapošljavanje. Tu je i niz afera koje opterećuju budžet RS-a, posebno kriminalne pljačke “Bobar banke” i “Banke Srpske”, piše agencija Patria.

[yuzo_related]

U Federaciji srećom nema većih afera koje bi progutale pare poreskih obveznika.

U Federaciji se sve više otkriva kako postoje golemi dugovi u zdravstvu, koje od kantonalnih vlada zaslužuje daleko bolji tretman nego što je to bilo do sada.

Tragedija i RS i Federacije je identična. Sva zaduženja u koja se upuštaju su za krpljenje budžetskih rupa ili drugih budžetskih i finansijskih dubioza i dugova. Neznantna sredstva se ne izdvajaju za razvoj i zapošljavanje. Time se stvara potpuna gubitnička pozicija u kojoj dugovi rastu, a gubi mogućnost razvoja kojim bi se ta zaduženja mogla vraćati.