Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jake policijske snage na ulicama Sarajeva pred početak samita (FOTO)

BiH

policija ulice sarajevo (3)
Foto: Ilustracija

Sarajevo je danas domaćin samita premijera zapadnog Balkana, a kako je najavljeno cilj sastanka je približavanje zapadnog Balkana Evropskoj uniji i razgovor o regionalnim projektima u vezi s transportnom i energetskom infrastrukturom, te saradnje u oblastima mladih i obrazovanja.

Učesnici sastanka su premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Sastanku će prisustovati i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i predstavnik vlade Republike Italije, zemlje domaćina samita zapadnog Balkana koji će biti održan u Trstu u julu, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pred početak samita, od ranog jutra na ulicama Sarajeva su primijećene jake policijske snage, a navodno su postavljeni i snajperisti na zgrade u području održavanja pomenutog sastanka.

To je jučer najavio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić koji je poručio kako nikome neće biti dozvoljeno da na bilo koji način ugrozi sigurnost samita.

Dodao je kako će u tom smislu biti poduzeto sve, od snajperske pokrivenosti pa do ostalih neophodnih mjera.

“Nećemo dozvoliti nikome, formalnim i neformalnim grupama, da na bilo koji način ugroze bezbjednost Samita premijera Zapadnog Balkana u Sarajevu. Rekao sam, svi su dobrodošli, poslao sam poruku i premijeru Vučiću”, naglasio je Mektić.

Mektić: Mjere povodom sastanka premijera u Sarajevu na zavidnom nivou

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić zrazio je zadovoljstvo povodom preduzetih mjera i radnji te pružio punu podršku radu Operativnog štaba, a sve kako bi se skup premijera Zapadnog Balkana održao u bezbjednom i dostojanstvenom okruženju, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar sigurnosti BiH posjetio je danas Operativni štab “SAMIT 2017” uspostavljen od strane Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH povodom održavanja Samita premijera država Zapadnog Balkana u Sarajevu.

U radu Operativnog štaba, koji se nalazi u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, učestvuju predstavnici svih policijskih agencija u BiH, OSA-e, Oružanih snaga BiH i Službe za poslove sa strancima.