Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snažno nevrijeme pogodilo Banju Luku, vjetar rušio drveće i nosio krovove (VIDEO)

BiH

Nevrijeme u Banjoj Luci
Foto: Anadolija

Olujno nevrijeme sa jakom kišom, praćeno snažnim udarima vjetra uzrokovalo je plavljenje gradskih saobraćajnica i otežan saobraćaj u Banjoj Luci.

Oko 9.15 sati grad je u kratkom vremenskom intervalu zasut pljuskom, što je izazvalo slabu vidljivost, a tamni oblaci su prekrili nebo.

U pojedinim dijelovima grada, vjetar je nosio ploče sa krovova. U jednom trenutku udari vjetra bili su brzine 110 kilometara na sat.

U nekoliko općina na Romaniji nevrijeme je izazvalo kvarove na elektromreži. Bez struje su ostala pojedina domaćinstva u Foči, Višegradu, Han-Pijesku…

Kiša je bila intenzivnija u prvom dijelu dana, a meteorolozi najavljuju da bi popodne kiša prolazno moga preći i u snijeg.

U noći padavine prestaju uz smanjenje oblačnosti.

Maksimalna temperetura bila je tokom jutra do 12 °C, a preko dana i do večeri pada na dva stepena.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka pozvali su stanovništvo na oprez zbog prognoze Hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na području Banje Luke u narednim danima očekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujičnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugrađane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine.

Iz Odsjeka podsjećaju građane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.